Onlinemarketing blog

Az Onlinemarketing blogon a hazai és külföldi online marketing hírekből, információkból merítek. Ha érdekeset látok, hallok, olvasok, arról elmondom a véleményem. Néha pedig csak leírom, amit szerintem érdemes tudni az internetes, online, digitális marketingről.

Berényi Konrád, tanácsadó

Levél a blognak

Legfrissebbek

Fontos dolgok


etarget

Nomen Est Omen

A Konrád férfinév a német Kuonrat névből származik. Elemeinek jelentése: merész és tanács.
Forrás

A Cég

Az Onlinemarketing blogot az Onlinemarketing.hu Kft., mint online marketing és kommunikációs ügynökség vezető tanácsadója és ügyvezetője írja.

Onlinemarketing.hu Kft.

 

Fontos dolgok

Add to Google

Add to Netvibes

Twitteren. Vigyázat, mély víz!

Hirdetések

Közösségi média alkalmazás partnerünk a
pagerider-logo_1.png
Virágcseppek - Bach virágterápia tanácsadás

Utolsó kommentek

 • Carrot2013: Live videókkal a hírfolyam elejére kerülni lehet jó stratégia? A Facebook elölre priorizálja a new... (2018.01.17. 17:15) A Facebook-on sincs ingyen ebéd
 • Karikirály: Ahogy nézem, nem indult túl jól ez az év a közösségi média munkásoknak :) Konrád idei címei: Gyűlö... (2018.01.12. 13:04) Beszélgessünk!
 • Lady Scarlett: Egyetértek. Ha azonnal és kezdettől fogva alkalmazzuk a zéró tolerancia elvet, azzal gátat lehet s... (2018.01.10. 14:26) Gyűlölj!
 • Mdavid89: A Facebook is lecseng lassan. Csak nehogy valami annál is agresszívabb szemét platform legyen a kö... (2018.01.09. 22:00) A Facebook-on sincs ingyen ebéd
 • Konrad: @Lady Scarlett: A gond akkor van, amikor nem lehet törölni. A saját felületeken meg lehet oldani a... (2018.01.04. 16:49) Ömlik a szemét
 • Utolsó 20

MUNKA!

Tagek

8x80 (3) adatbázis építés hónap (5) adblock (15) adverticum (4) ajánló (543) apple (3) arukereso (84) arukereso toplista (72) banner hónap (8) blog (225) blogmarketing (64) blogring (97) business blog (40) céges weboldal (13) ebusiness (102) ekormányzat (3) előadás (21) email marketing (39) érdekes (203) etarget (207) etarget qa (4) etarget tippek (33) etarget toplista (128) facebook (136) fórum (6) gépház (92) gerillamarketing (10) google (109) hiba (100) hírek (35) humor (31) iab (4) index (31) internetes fejlesztések hónap (4) internetes stratégia 2007 (8) internethungary2006 (16) internethungary2007 (6) internethungary2008 (4) internethungary2009 (5) internethungary2010 (6) internet hungary 2011 (3) iwiw (73) jog (29) kampány (353) kérdés (7) kereső (61) keresőmarketing (231) keresomarketing nap 2007 (7) keresomarketing nap 2008 (7) keresomarketing nap 2009 (8) keresomarketing nap 2010 (3) keresomarketing nap 2011 (6) keresomarketing nap 2012 (5) keresőoptimalizálás (51) keresőoptimalizálás tematikus hónap (5) kkvmarketing (8) közösség (207) kreatív (108) kutatás (96) látogatottság (27) laza (10) LinkedIn (3) mediahungary2010 (4) minicrm (7) mobil (33) mobil marketing (23) msn (10) oktatás (22) om eloadasok (4) om tanacsadas (3) onlinemarketing (1121) online kutatas 2007 (7) online marketing tippek (366) polblog (55) pr (29) reklamkonferencia eger (6) reklám célzás hónap (6) rss (22) sem (200) seo (49) smo (47) spam (31) startup (9) startup 2008 (4) startup 2009 (4) startup 2012 (5) statisztika (320) szakcikk (6) szövegírás (29) tabu (5) támogatott bejegyzés (43) tanácsadás (17) tanácsadás hónap (4) tartalom (64) telefon (3) turizmus online (5) twitter (4) üzlet (257) üzleti kommunikációs hónap (4) video (113) viral (25) vírusmarketing (30) vlog (4) web2 (142) web22 symposium (7) web2 symposium (17) weboldal (238) website ergonómia hónap (4) wiki (4) wom (35) www.fenyek.hu (5) yahoo (13) [origo] (15) Címkefelhő

Hirdetési partner


Infinety Online Média és Marketing Kft.

Tel: +36-1-326-0065
E-mail: sales@infinety.hu
Web: infinety.hu
Blog: infinety.blogspot.com

Reklámbűnözés

Címkék: onlinemarketing üzlet

2017.03.23. csütörtök 15:18 Konrad

suspects-1294323_640.png

A reklámblokkolás már elég régóta téma. Évekig nem vette komolyan a szakma, de az utóbbi időben egyre többet beszélünk róla - nem véletlenül. A számok azt mutatják, hogy masszívan nő azon felhasználók száma, akik különböző okokból, de letiltják a reklámokat úgy általában az összes weboldalon.

Erre elég sokféle reakciót látni a szakma részéről. A többség mélyen hallgat, mondhatnánk, hogy sunnyog. Ha nem beszélünk róla, akkor nincs is, gondolják. Amíg az ügyfelek nem kérdezgetnek erről, addig minek foglalkozzunk vele? Talán csak a tartalomszolgáltatók szívják a fogukat: hiába van nagyobb forgalom, de mégis kicsit kevesebb reklám jelenik meg.

Az a szerencse, hogy azért a szakmával a napi rutinon kívül többet is foglalkozók ezen szerencsére túlléptek. Sőt, a legfontosabb online szakmai szervezetnek, az IAB-nak külön munkacsoportja is van a kérdésben: a sokat mondó nevű Lost and Found munkacsoport.

Az Evolution konferencia kapcsán készült egy beszélgetés az IAB Blogon a munkacsoport vezetőjével, Ambruszter Gézával. Gézát ismerem, jó szakembernek tartom, és azt gondolom, a munkacsoport léte is működése fontos a szakmának. Ugyanakkor ez a beszélgetés inkább kérdéseket vet fel, semmint megoldásokat ad. Sőt, olyan kijelentéseket tesz, amelyekkel vitatkoznom kell. (Olvasd el a beszélgetést, hogy értsd, amit írok!)

Amikor először elolvastam a beszélgetést, akkor rögtön a fejemet fogtam: valahogy rossz érzéseket keltett. Elsőre nem éreztem, miért, de alapvetően a hozzállással volt gondom. Nem tetszett az, ami a beszélgetés hangulatából kijött. Aztán újra (és újra) elolvasva kezdett összeállni, mi a bajom.

Kezdjük a kisebb dolgokkal. A beszélgetés hangulata vicceskedő. Olyan az érzésem, mintha ciki lenne erről beszélni. Mintha a reklámblokkolás a szakma nemi betegsége lenne: mindenki tudja, hogy van, de sose velem történik (vagy ha igen, nem vallom be úgyse). A vicceskedés bagatelizál, miközben vannak mögötte súlyos kijelentések is.

A következő problémám a gondok elkenése. Igen, igen, van ilyen, hogy reklámblokkolás, de nem is annyira sok. Jó, hát van egy hazai mérésünk majdnem 15%-al, de ez valójában csak 10%, nem is beszélve arról, hogy a külföldi számok sem pontosan, hiszen az érdekek mások, és ezért biztosan nagyítanak.

Aztán ott van az a probléma, hogy az okokról sem beszél a cikk komolyan. Mert mi is jön le a felületes olvasónak? A reklámblokkolást a férfiak csinálják, mert pornó. What??? Még mindig itt tartunk? Az a szomorú tény, hogy nem a torrent oldalakon sok a reklám. Sőt, ott kifejezetten kevés a reklám, nézzétek meg akár az Ncore-t, akár a Bithument, a két hazai legnagyobbat: jelenleg nulla reklámot látok rajtuk, de ha van, akkor sem több oldalanként egynél. A pornó oldalaknak meg szuper technikáik vannak arra, hogy a blokkolás ellenére reklámokat jelentessenek meg.

Mert a sok reklám nem dark weben van. Hanem a nagy site-okon. Az utóbbi hetekben pl. nem tudok NLCafe-t olvasni mobilon, mert amikor egy linkre kattintva oda kerülök, megjelenik egy olyan egész oldalas alkalmazás ajánló, amiből mobilon nem lehet kilépni. Érted? Eltakarja a saját tartalmát!

De hány olyan oldal van, ahol ha belépek, akkor kapok egy layert, kapok egy cookie figyelmeztetést, kapok egy böngésző-értesítésre feliratkozást, és ezeken kívül vannak az oldalba ágyazott hirdetések. És ez nem pornó, nem torrent, ezek a hazai "élvonalba" tartozó oldalak.

Igen, én használok reklámblokkolót. És azért használom, mert e nélkül nem férek hozzá a tartalomhoz.

Aztán a cikknek az is baja, hogy ez alapján a reklám == bannerek. Ami persze úgy szakmailag, mint laikusként is tudjuk, hogy nem igaz. A reklámlehetőségek nem kizárólag a bannerekre épülnek. Az igaz, hogy sok site esetében modellt kell(ene) váltani végre, de a 100%-os banner blokkolás után is van számos hirdetési lehetőség. Gondoljunk csak a 444.hu Promó Ottójára, vagy az olyan reklámokra, amiket a fogyasztók meg is osztanak egymás között.

Igen, a tartalomszolgáltatók bajba kerülhetnek, ha csak a bannerre építik a jövőjüket. Erről kellene beszélni, nem?

De a legnagyobb két szakmai problémámat a végére hagytam. Ezt mondja Géza:

"Ha elfogadjuk azt, hogy egy oldal árbevétele egyenesen arányos az általa megjelenített oldalakkal"

...és innen von le következtetéseket. A valóság az, hogy ez nem igaz. Valójában az oldal bevétele sokkal inkább függ az elért emberek számától, az elérés intenzitásától, és az elért emberek elérésének az értékétől (vagyis milyen státuszúak, mennyi időt töltenek el, mennyire fogékonyak stb.). Az, hogy most 10-20%-al kevesebb banner jelenik meg, valójában nem számít. És ha nagyobb lesz a blokkolás, akkor majd megjelennek azok a reklámok, amik nem bannerre épülnek, és így megintcsak mindegy lesz a blokkolást. Igaz, a köztes időt túl kell élni.

De ebből következik, hogy azt az állítást sem tudom elfogadni, ami a beszélgetés címében is megjelenik. A reklámblokkolás ugyanis nem lopás. Nem lopom el az Index vagy az NLCafe pénzét, hiszen továbbra is elér engem, ha akar.

Itt egy kis kitérőt is tennék: az Index mobilváltozata és a desktop változata reklám szempontjából nem ugyanaz. Nézd meg: más méretű bannerek, más mennyiségű és fajtájú bannerek jelennek meg. A mobilon sokkal kevesebb a hirdetés. Géza gondolatmenete alapján akkor az is egyfajta lopás lenne, hogy mobilon nézem az Indexet, nem?

Ez a fajta vita, hogy a reklámblokkolás mennyire lopás, nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a zenei kiadók a zeneszámok megosztásához, vagy a filmforgalmazók a dvd-k másolásához álltak. Az is lopás szerintük, és mégsem tudtak vele mit kezdeni - el kell fogadni, hogy a megváltozó technológia nemcsak egyértelműen pozitív egy-egy üzleti modell szempontjából. Vagy lopás volt az is, amikor a rádiók elkezdtek zenét sugározni?

Hát, így összeszedve, talán kiderül, miért volt rossz szájízem a beszélgetés végére. És most azt érzem, valójában a bannerek halála az, amivel a szakmai küzd. A bannerek - kis túlzással - meghaltak. Legalábbis a reklámblokkolót használóknak biztosan. És a szakma most gyászol. A gyásznak pedig öt fázisa van:

 1. Tagadás
 2. Harag
 3. Alkudozás
 4. Depresszió
 5. Elfogadás

Hát, mindenki eldöntheti, hol tart most a szakma...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://onlinemarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr7012364799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.