Onlinemarketing blog - online marketing

Az Onlinemarketing blogon a hazai és külföldi online marketing hírekből, információkból merítek. Ha érdekeset látok, hallok, olvasok, arról elmondom a véleményem. Néha pedig csak leírom, amit szerintem érdemes tudni az internetes, online, digitális marketingről.

Berényi Konrád, tanácsadó

Levél a blognak

Fontos dolgok


etarget

Nomen Est Omen

A Konrád férfinév a német Kuonrat névből származik. Elemeinek jelentése: merész és tanács.
Forrás

A Cég

Az Onlinemarketing blogot az Onlinemarketing.hu Kft., mint online marketing és kommunikációs ügynökség vezető tanácsadója és ügyvezetője írja.

Onlinemarketing.hu Kft.

Fontos dolgok

Add to Google

Add to Netvibes

tracker

Twitteren. Vigyázat, mély víz!

Tibet

Hirdetések

Közösségi média alkalmazás partnerünk a
pagerider-logo_1.png
Virágcseppek - Bach virágterápia tanácsadás

Utolsó kommentek

MUNKA!

Tagek

8x80 (3) adatbázis építés hónap (5) adblock (13) adverticum (4) ajánló (532) apple (3) arukereso (84) arukereso toplista (72) banner hónap (8) blog (223) blogmarketing (63) blogring (97) business blog (40) céges weboldal (13) ebusiness (101) ekormányzat (3) előadás (19) email marketing (39) érdekes (198) etarget (206) etarget qa (4) etarget tippek (33) etarget toplista (128) facebook (113) fórum (6) gépház (84) gerillamarketing (10) google (105) hiba (92) hírek (34) humor (30) iab (4) index (31) internetes fejlesztések hónap (4) internetes stratégia 2007 (8) internethungary2006 (15) internethungary2007 (5) internethungary2008 (3) internethungary2009 (4) internethungary2010 (5) iwiw (72) jog (24) kampány (346) kérdés (7) kereső (60) keresőmarketing (228) keresomarketing nap 2007 (7) keresomarketing nap 2008 (7) keresomarketing nap 2009 (8) keresomarketing nap 2010 (3) keresomarketing nap 2011 (6) keresomarketing nap 2012 (5) keresőoptimalizálás (51) keresőoptimalizálás tematikus hónap (5) kkvmarketing (8) közösség (195) kreatív (103) kutatás (95) látogatottság (27) laza (10) LinkedIn (3) mediahungary2010 (4) minicrm (7) mobil (31) mobil marketing (22) msn (10) oktatás (22) om eloadasok (4) om tanacsadas (3) onlinemarketing (1042) online kutatas 2007 (7) online marketing tippek (114) polblog (54) pr (29) reklamkonferencia eger (6) reklám célzás hónap (6) rss (22) sem (200) seo (48) smo (45) spam (31) startup (9) startup 2008 (4) startup 2009 (4) startup 2012 (5) statisztika (319) szakcikk (6) szövegírás (26) tabu (5) támogatott bejegyzés (41) tanácsadás (16) tanácsadás hónap (4) tartalom (64) telefon (3) turizmus online (5) üzlet (205) üzleti kommunikációs hónap (4) video (112) viral (25) vírusmarketing (30) vlog (4) web2 (142) web22 symposium (7) web2 symposium (17) weboldal (228) website ergonómia hónap (4) wiki (4) wom (35) www.fenyek.hu (5) yahoo (13) [origo] (15) Címkefelhő

Hirdetési partner


Infinety Online Média és Marketing Kft.

Tel: +36-1-326-0065
E-mail: sales@infinety.hu
Web: infinety.hu
Blog: infinety.blogspot.com

Online marketing tippek: fölösleges jelek

Címkék: online marketing tippek

2014.04.23. szerda 18:50 Konrad

omt_blog.jpg

Ha szeretnénk valamit nyomatékosítani, előszeretettel használjuk a felkiáltó jelet. Főleg a kezdő reklámszövegírók követik el azt a hibát, hogy minden szó mondat végére kirakják: Gyere! Most! Csak nálunk kapható! Hihetetlen áron!

Ez több baj is van. Először is, nem beszélünk úgy, hogy folyamatosan hangsúlyozunk mindent, hiszen ez olyan, mintha semmit nem emelnénk ki: ha a stadionban mindenki föláll, akkor senki nem lát jobban, ugye... Másrészt néhány hirdetési rendszer nem is engedi a sok felkiáltó jelet, ilyen elsősorban a Google AdWords is.

Tény, a FOLYAMATOS NAGYBETŰhöz képest ez kevésbé kiabálás, de így sincs rá szükség. Csak oda írjunk felkiáltó jelet, ahova tényleg kell. 

Mai tippünk: ne használj minden mondat végén felkiáltó jelet!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: a szavak kifáradnak...

Címkék: online marketing tippek

2014.04.22. kedd 19:15 Konrad

omt_blog.jpg

Amikor elkezdesz használni egy szöveget, még friss, üde, hatásos. Aztán ahogy egyre több alkalommal jelenik meg, úgy válik egyre kevésbé hatékonnyá, úgy válik fáradtabbá, érdektelenebbé. Csökken az átkattintási arány, a konverzió - szépen lassan elfárad.

Ez sajnos természetes dolog. A hirdetésedet látó felhasználók megszokják azt, már kicsit sem érdekes, biztos nem fogják kattintani. Éppen ezért kell folyamatosan figyelni a statisztikákat. Amikor látszik egy hirdetésen, hogy elfárad, le kell cserélni, új szöveg kell helyette.

Mai tippünk: időről időre meg kell újítanod az állandó hirdetéseid szövegét, hogy azok hatékonyak maradjanak!

2 komment

Online marketing tippek: kulcsszavak és szöveg

Címkék: online marketing tippek

2014.04.21. hétfő 18:55 Konrad

omt_blog.jpg

Ha keresőben hirdetsz, akkor növeli a hatékonyságot, ha a hirdetésedben szerepel az a kulcsszó (vagy kifejezés), amire a keresés történt. Ezt persze tudja jól a Google is, ilyenkor például kicsit olcsóbb lesz neked a kattintás, és még ki is emeli vastagítással a keresett kifejezést a hirdetésedbe.

Vagyis jó lenne, ha minden egyes fontos kulcsszóra készülne hirdetés változatod! Ez olyan 15-20 szó esetén nem annyira nehéz, de ha több száz ilyen szavad van (például egy webáruház esetében), akkor már jobb, ha valamilyen automatizmust használsz. Készíts olyan szöveget, amiben a keresett szónak, kifejezésnek kihagyod a helyét, és oda bármi behelyettesíthető! A többit megoldja a Google AdWords: berakja a keresett szót, ha úgy állítod be.

Mai tippünk: használj a kulcsszavakhoz szövegváltozatokat, hogy ezzel is hatékonyabb legyen a megjelenésed!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: reklám helyesírás

Címkék: online marketing tippek

2014.04.20. vasárnap 19:05 Konrad

omt_blog.jpg

A szöveges hirdetések esetében sokkal könnyebben kerülünk olyan kínos helyzetbe, hogy helyesírási hibát vétünk. Ez sajnos a legjobbakkal is előfordul, általában egy elgépelés vagy oda nem figyelés miatt. A gond az, hogy egyrészt sok pénzt fizetünk azért, hogy sokan lássák a hibánkat, másrészt hitelteleníti is az ajánlatunkat az ilyen hiba.

Éppen ezért kiemelten figyeljünk a szöveges hirdetéseink helyesírására: ha lehet, legyen olyan lektorálás, amit nem mi végzünk. A saját szövegünkben a legnehezebb észrevenni a hibát. Tapasztalatból mondom, többet ér egy átnézés és emiatti későbbi indulása a hirdetésnek, mint egy bentfelejtett hiba.

Mai tippünk: szöveges hirdetések esetében kiemelten figyelj a helyesírásra!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: írd újra

Címkék: online marketing tippek

2014.04.19. szombat 20:17 Konrad

omt_blog.jpg

A rövid szöveges hirdetések kötött karakterszáma sokszor teszi nehézkessé a kreatív szövegírást. Tapasztalataim alapján a legtöbbször az a baj, hogy a szövegíró megpróbál ragaszkodni valamilyen alap szöveghez, és azt próbálja belerövidíteni a rendelkezésre álló helybe.

Ilyenkor aztán rendre kiderül, hogy vagy értelmetlen, vagy teljesen magyartalan lesz a hirdetés. Az ilyen esetekben a mindenáron történő rövidítés sajnos egy idő után nem segít. A megoldás egy másik út: egy másik szöveg. El kell felejteni azt, amit rövidítgettünk, és annak a tartalmával teljesen új szöveget kell írni.

A gond csak akkor van, ha egy szlogen "kavar be". A máshol is használt szlogeneket ugyanis nem szerencsés átírni. De erre nincs általános megoldás: az adott kampány, az adott cég tudja eldönteni, inkább szlogen nélküli értelmes vagy szlogennel is rendelkező magyartalan hirdetés jelenjen meg.

Mai tippünk: ha nem megy, ne erőltesd: írd át bátran a szöveget, ha máshogy nem férsz el!

3 komment

Online marketing tippek: ne írd bele!

Címkék: online marketing tippek

2014.04.18. péntek 19:33 Konrad

omt_blog.jpg

A legtöbb szöveges hirdetéseket megjelenítő rendszerben a hirdetésekért kattintás alapon kell fizetni. Ilyen a Google AdWords, az ETARGET, de akár a Facebook is. Az ilyen kampányoknál cél az, hogy lehetőleg olyanok kattintsanak, akik valóban érdeklődők, hiszen minden egyes kattintásért fizetünk. Így érdemes úgy elkészíteni a hirdetéseket, hogy minél kevesebb téves vagy fölösleges kattintás történjen.

Ez pedig elsősorban a szövegezést jelenti. Figyeljünk arra, hogy

 • ne mondjuk többet, mint amit valóban ajánlunk
 • ne használjunk fölösleges kattintást hozó szavakat (vagy csak megfelelő szövegkörnyezetben) (Ilyenek pl. ingyenes, ajándék, olcsó.)
 • próbáljuk meg a szöveggel is célozni a célcsoportot (pl. területi célzás mellett írjuk oda, melyik városba szól az ajánlat)

A kampányunk sikeressége ezen is múlik, hiszen a kevés kattintás / sok megrendelő arány az, amit el szeretnénk érni.

Mai tippünk: a szöveges hirdetések megfogalmazásakor figyeljünk arra is, hogy minden kattintásért fizetnünk kell a legtöbb esetben!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: a rövid szövegek

Címkék: online marketing tippek

2014.04.17. csütörtök 19:21 Konrad

omt_blog.jpg

Néha nagyon kevés helyünk van arra, hogy szöveges hirdetész jelenítsünk meg. Például a Startlap címlapján a kiemelt dobozokban mindössze 45 karakternyi helyünk van - szóközökkel együtt! Ez talán a legrövidebb hirdetési hely a hazai interneten.

Egy ilyen helyre értelemszerűen nem lehet teljes ajánlatot megírni. Ami ide kerül szöveg, annak lényegében egy feladata van: felhívni a figyelmet, rávenni arra az olvasót, hogy kattintson. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor még utalhat a szöveg az ajánlat jellegére - de konkrét ajánlat szinte soha nem fog beleférni, vagy csak nagyon távirati stílusban.

De ez nem is baj. Az ilyen rövid linkek csak teleport kapuk, amin keresztül a felhasználót az érkezési oldalunkra visszük, és majd ott fogja megismerni a teljes ajánlatot. Ezért az ilyen rövid linkeket sosem érdemes egy címlapra vagy sok ajánlatot tartalmazó oldalra irányítani. Ha jó eredményt akarunk, akkor a kedvcsinálás után egyszerűen csak folytatjuk a hirdetést kattintás után.

Mai tippünk: a nagyon rövid szövegekbe ne akarjunk mindent beleírni, csak arra használjuk, hogy a figyelmet felkeltsük!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: szöveges hirdetések

Címkék: online marketing tippek

2014.04.16. szerda 18:36 Konrad

omt_blog.jpg

Ha hirdetünk, több okból választunk szöveges hirdetéseket. Az egyik - legnyomósabb - ok, ha az adott felületen csak úgy lehet megjelenni. Tipikusan ilyen a Google kereső. Aztán van, amikor költség okokból: az adott felületen
olcsóbb a szöveges hirdetés, mint a banner (pl. Startlap), vagy a használt hirdetési rendszer csak szöveges hirdetést enged az adott felületen (ilyen pl. a Portfolio.hu, ahol lehet bannerrel hirdetni, de az ETARGET hirdetései csak szövegesek lehetnek, és azok is megjelennek ott).

Sok esetben a szöveges hirdetés elhelyezése, megjelenése miatt akár hatékonyabb is, mint a banner. A hazai piacon elérhető hirdetések közül pl. az egyik leghatékonyabb értékesítésre használható megjelenés szöveges hirdetés: a Google keresőben történő megjelenés az.

Mai tippünk: bátran használjuk a szöveges hirdetéseket, akár kiegészíteni a kampányunkat, akár önálló kampányként!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: a banner és a kedvezmények

Címkék: online marketing tippek

2014.04.15. kedd 19:11 Konrad

omt_blog.jpg

Ha hazai tartalomszolgáltatótól veszünk banneres megjelenést, akkor számítsunk arra, hogy a listaárat nem kell majd megfizetnünk. Az árazás ugyanis úgy épül fel, hogy lehessen nagy kedvezményeket adni. Legalábbis a nagyobb tartalomszolgáltatók biztosan. A piacnak kevés olyan szereplője van, aki eleve megpróbál a listaáron eladni.

De nézzük, milyen és mekkora kedvezmények léteznek!

Ha nem ügynökség, hanem direkt hirdető vagyunk, akkor elsősorban ezek a kedvezmények jöhetnek szóba:

 • új hirdetői kedvezmény, ha először hirdetünk (5-15%)
 • mennyiségi kedvezmény, ha már voltunk itt (5-40%)
 • eseti kedvezmény, mert van valami akció (bármi lehet)

Ügynökségként az alábbiakat kapjuk:

 • ügynökségi jutalék (15%)
 • mennyiségi kedvezmény (5-50%)
 • grátisz megjelenések

Mindezek fölött az ügynökségek, ha nagyobb összeget költenek egy évben, szoktak kapni bónuszt is.

Mai tippünk: banner vásárlásakor bátran alkudjunk!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: honnan vegyünk bannert?

Címkék: online marketing tippek

2014.04.14. hétfő 19:16 Konrad

omt_blog.jpgA kérdés elsőre furcsa lehet, hiszen bannert ott kell venni, ahol megjelenik, nem? A hazai piac működése miatt viszont ez nem egyértelmű. A teljesség igénye nélkül pár fontos esetet felsorolok, hogy lássuk, mikor hova forduljunk!

Ha a Google hirdetési helyeire akarunk kikerülni, akkor regisztráljunk a Google AdWords-be, és azon keresztül tudjuk kihelyezni a bannereket. Készüljünk fel arra, hogy van átfutási idő: a feltöltés után nem fog azonnal futni a kampány, előbb ellenőrzik a bannereket.

Ha a Facebook-on akarunk bannerben hirdetni, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a nagy forgalmú, általános helyeket nem lehet elérni a Facebook hirdetési rendszerből. Ilyen például a kilépő oldalas megjelenés. Ha itt akarunk megjelenni, akkor egyrészt legyen jó sok pénzünk, másrészt forduljunk ügynökséghez - ezt közvetlenül nem tudjuk megrendelni.

A nagyobb oldalak esetében szinte mindig van saját értékesítési csapat. A médiaajánlatból kiderül, hol lehet közvetlenül megkeresni őket.

Sok kisebb oldal nem folytat saját értékesítést, őket általában valamelyik sales house képviseli. Ez a médiaajánlatból ki is derül, ilyenkor ne lepődjünk meg, ha egy közvetítő céggel kell tárgyalnunk.

Ugyanakkor ha több weboldalon is jelen akarunk lenni, akkor az is racionális választás, ha egy ügynökséget bízunk meg a feladattal (ez itt a reklám helye: mi is foglalkozunk ezzel). Ilyenkor az ügynökség megtervezi a kampányt és megrendeli a megjelenéseket is. A piac sajátossága, hogy ez a megoldás nem lesz szükségszerűen drágább, mint a közvetlen vásárlás: az ügynökségek többlet jutaléka bőven fedezi a munkaköltséget, így már egy pár százezer forintos kampány esetén is előfordulhat, hogy olcsóbb egy ügynökséget megbízni!

Mai tippünk: a bannerek vásárlásakor gondoljuk végig, közvetlenül akarunk ezzel foglalkozni, vagy megbízunk egy hozzáértő céget!

Szólj hozzá!

OLX.hu: bukásra ítélve?

Címkék: onlinemarketing üzlet

2014.04.14. hétfő 16:03 Konrad

OLX_hu__Ingyenes_apróhirdetések_-_Adj_el_vagy_vásárolj____OLX_hu.jpgJobban felbolygatta a hazai szakmai közvéleményt az Apród.hu oldal névváltása, mint az egész választási hercehurca, de nem véletlenül. Az Apród és a Jófogás egy olyan éles harcot folytat a magyar apróhirdetési piacért, amire nem nagyon volt korábban példa. Két külföldi gigász a hazai piacot választotta csatájuk egyik helyszíneként, mi pedig csak leshettünk az elmúlt években is, milyen az, amikor a pénz nem számít, csak jöjjön a felhasználó.

És akkor az Apródnál, miközben saját bevallásuk szerint piacvezető helyre kerültek, hirtelen bevezetik a nemzetközi brand-et, az OLX.hu-t. Meg lehet ezt magyarázni? Persze. A Westel név kivezetésére is volt magyarázat. Természetesen létezik az a gondolkodásmód, ami alapján van értelme egy egységes névnek. Sőt, ha kell, hosszas esszében én magam is meg tudnám védeni ezt a lépést.

Az már más kérdés, hogy a marketingben nemcsak azt tanítják, hogy az egységes brand milyen erős, hanem azt is, hogy a helyi márkák mennyire fontosak. Tény, hülyén mutatna, ha az e-bay-nek a magyar változata mondjuk e-ladás.hu néven futna, de ennek elsősorban az az oka, hogy az e-bay előbb volt világmárka, semmint belépett volna erre a lokális piacra.

Az OLX-el más a helyzet. Egy beszélő nevet, egy nagyon felépített márkát dobnak most ki azért, hogy ezidáig tök ismeretlen valamit vezessenek be. Ráadásul egy értelmezhetetlen betűszót, ami semmit nem jelent, nincs mihez kötni. Meg is küzdöttek a bevezető reklámspotokkal, és a "nagyágyúk" el is véreztek a feladaton. Mert nincs jó megoldás. Olyan ez, mint 120-al a betonfalnak csapódni: a légzsák nem védi meg a vesédet, májadat, tüdődet...

Ez a lépés tehát minimum meglepő. De pár dolgot mégse felejtsünk el:

 • ha valaki beírja, hogy aprod.hu, nem üres oldalra fog futni, hanem az OLX-re
 • van az a pénz, hogy tényleg mindenki hallja, hogy mi is az új apró
 • a meglévő ügyfél adatbázis nem kicsi, és nekik nagyon költséghatékony kommunikálni

Ráadásul akkora zajt csap most az Apród-OLX, hogy abban a Jófogás teljesen perifériára szorul. Ha most nem lép valamit, akkor az OLX valójában az Apróddal fog "versenyezni", majd azt legyőzve ismét piacvezető lesz. Tényleg csak pénz kérdése.

Nem, nem fog elbukni az OLX.hu Csak ezt elérni nem lesz olcsó.

23 komment

Online marketing tippek: a banner és az adserver

Címkék: online marketing tippek

2014.04.13. vasárnap 18:51 Konrad

omt_blog.jpgHa egy bannert adserveren keresztül jelenítünk meg, akkor első feladatunk megtudni, mik is az adserver elvárásai. Az alábbiakra mindenképpen figyeljünk:

 • milyen banner méretet fogad az alap díjért (bármekkora banner feltölthető a legtöbb adserverbe, de pl. az Adverticum AdServer esetében a 160k-nál nagyobb banner megjelenítéséért felárat kérnek)
 • ha Flash bannert használunk, milyen technikai elvárásokat támasztanak (valamilyen click tag-et kell beépíteni, de nem mindegy, mit és hogyan)
 • van-e valami extra kívánság (a Google AdWords pl. nem engedi, hogy villogjon a banner - praktikusan ez azt jelent, hogy képváltás esetén a képek cseréje között el kell telnie pár másodpercnek)

Ha elkészülsz a bannerrel, érdemes azt tesztelni is. Van, ahol ehhez fel kell tölteni, de van, ahol adnak külön eszközt rá (ez pl. az Adverticum ilyen oldala).

Mai tippünk: banner gyártás előtt tájékozódj, hogy ahol meg fog jelenni, ott mik a pontos technikai elvárások!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: adserver és Analytics

Címkék: online marketing tippek

2014.04.12. szombat 18:57 Konrad

omt_blog.jpg

Az adserver mást és máshogy mér, mint a Google Analytics. Ez azt jelenti, hogy nem lehet "csak úgy" összevetni a kettő adatait. Az adserver adatai a valós reklámmegjelenést mutatják, és azt, hogy hányszor kattintottak a hirdetésre. Az Analytics pedig azt mutatja meg, hányan érkeztek meg az oldalra, és ott mit csináltak. De egy bannerre történő kattintás nem hoz szükségszerűen látogatót, ráadásul az adserver néha el is rejti a forgalom forrását.

Ha viszonylag pontos adatokat akarunk látni, akkor itt is az a megoldás, hogy használjuk a Google URL készítő eszközét. Igaz, néha ezt nehézkes pontosan beállítani, de azt nagy pontossággal lehet mérni, hogy az adott kampányból hányszor érkeztek az oldalunkra.

Mai tippünk: az adserver és a Google Analytics összekötéséhez használjuk az URL készítőt!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: az adserver

Címkék: online marketing tippek

2014.04.11. péntek 19:58 Konrad

omt_blog.jpg

Mérünk és mindent mérünk. A hirdetéseket, bannereket is. De mivel mérjük a hirdetést? Természetesen erre kitalált szoftverrel, ami a hirdetéskiszolgáló szerver vagy adserver. Az adserver kell ahhoz, hogy a bannerek akkor és ott jelenjenek meg, amikor és ahol a hirdető kéri.

Adservert használ lényegében minden tartalomszolgáltató. Ez lehet saját, de általában bérelt szolgáltatás az, ami a legtöbb oldal esetében fut. A tartalomszolgáltatók által használt adserver feladata természetesen a hirdetések megjelenítése, ütemezése, és persze mérés és ez alapján a statisztika készítése is.

Hirdetőként megtehetjük, hogy a megfelelően elkészített bannert elküldjük a tartalomszolgáltatónak, és ő rakja ki saját adserveren keresztül. De használhatunk saját (hirdetői) adservert, ilyenkor nem bannert, hanem csak egy kódot küldünk a tartalomszolgáltatónak. Ebben az esetben a bannert kampány közben mi magunk tudjuk cserélni, javítani, és persze egyben, egy felületen láthatjuk az összes oldal statisztikáját, ahol bannereink futnak.

Mai tippünk: a bannerek megjelenítéséhez használj adservert!

Szólj hozzá!

Dicsőséges nagyurak

Címkék: gépház

2014.04.11. péntek 09:39 Konrad

Ma, a költészet napján. Balra, jobbra, lentre, föntre, középre.

 

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: hirdetések blokkolása

Címkék: online marketing tippek

2014.04.10. csütörtök 19:22 Konrad

omt_blog.jpgAmikor tanítom a bannereket, mindig megkérdezem a hallgatókat: használnak-e hirdetés blokkolót? Ezek az eszközök olyan kiegészítései a böngészőknek, amiknek a segítségével nem jelennek meg a hirdetések. A hirdetésblokkolók (adblockerek) már bő tíz éve velünk vannak, még sincs pánik a piacon. Vajon miért?

A hallgatók visszajelzése alapján azt látom, hogy egy vékony, tudatos réteg az, akik használnak adblockert. Még a hallgatók körében sem használ a többség (eddig egy kivétel volt, a Corvinuson egy csoport), és jobbára olyanok használnak ilyen eszközt, akikre a bannerek egyébként is kevésbé hatnának.

Az adblockerek elterjedése elég egyszerűen mérhető: a megjelent hirdetések számát is tudjuk, és más eszközzel mérve az oldalletöltések számát is. A kettő különbsége pedig megmutatja, hány alkalommal nem jelent meg hirdetés. És ez a szám nem veszélyes. Jóval az elviselhetőség határán belül van a blokkolt hirdetések aránya, vagyis a többségnek megjelennek a bannerek.

Az a kisebbség, akik adblockert használnak, egyébként sem érhető el bannerrel hatásosan. Őket máshol és máshogyan befolyásoljuk. Mert nem szabad naívnak lenni: mindenkit utolérünk!

Mai tippünk: nem kell félni a hirdetésblokkolóktól. Egyelőre olyan kicsi az arányuk, hogy lényegében nem befolyásolják a kampányok hatékonyságát.

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: miért jók a zavaró bannerek?

Címkék: online marketing tippek

2014.04.09. szerda 19:19 Konrad

omt_blog.jpg

Hányan panaszkodtunk már azért, hogy felugrik, kitakar, villog, ugrál, eltolja, hangos, vagyis zavaró a hirdetés? De ez csak bennünket, olvasókat zavar? Miért engedik a tartalomszolgáltatók, hogy ez megjelenjen?

A válasz egyértelműen az, hogy pénzért. Az egyszerű bannereket már nem vesszük észre, kellettek megoldások, hogy lássuk, az ott egy hirdetés, és azt is lássuk, hogy mi van benne. A tartalomszolgáltatónak kell a bevétel, a hirdetőnek kell a figyelem. Az ilyen bannerek megadják a figyelmet, és így a bevételt is. Ezért vannak zavaró bannerek, és persze még egy ok miatt: jól láthatóan hatékonyabbak, mint a nem zavaró megoldások.

A mai tippünk igazából egy javaslat: ne bosszankodjunk a zavaró hirdetések miatt, az ingyenes tartalomfogyasztásnak ez az ára!

4 komment

Online marketing tippek: kattintás fetisizmus

Címkék: online marketing tippek

2014.04.08. kedd 19:12 Konrad

omt_blog.jpgAmikor felmerül a kérdés, milyen a jó banner, sokan rávágják: az a jó banner, amelynek magas az átkattintási aránya! És azért az a jó, mert az visz sok-sok látogatót az oldalunkra.

Én azt gondolom, ez egy nagyon elhamarkodott válasz. A banner egyik lehetséges tulajdonsága valóban az, hogy mennyi az átkattintási arány, vagyis egységnyi megjelenésre hány kattintás jut, de ez nem minden esetben fontos! Egy banner ugyanis nem szükségszerűen egy teleport kapu, ami elviszi a felhasználót egyik oldalról a másikra. A banner önmagában egy hirdetés.

Vajon egy tévéreklámtól vagy egy óriásplakáttól elvárjuk azt, hogy arra kattintsanak? Ugye, nem! Nem is lehet kattintani rájuk. És mégis hatásosak, működnek, nagyon sok pénzt költenek rá a hirdetők. Akkor hát miért várjuk el minden áron, hogy egy bannerre kattintsanak?

Azok, akik szerint csak a kattintás számít, azt felejtik el, hogy a banner önmagában is üzenethordozó. A hirdető akkor is elérheti a célját, ha senki nem kattint, hiszen a banner elmondja mindazt, amit tudatni szeretnénk. A hatásnak nem kell az interneten megtörténnie, és főleg nem kell azonnalinak lennie. A banner önmagában is lehet hatékony, azonnali interakció nélkül!

Mai tippünk: ne kizárólag az átkattintási arány alapján ítéljük meg egy banner hatékonyságát!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: banner hibák

Címkék: online marketing tippek

2014.04.07. hétfő 19:44 Konrad

omt_blog.jpg

Azt szoktam mondani, hogy a legjobb az, ha más hibáiból tanulunk. A bannerek gyártásánál, tervezésénél ez fokozottan igaz. Egy időben elkezdtem összeszedni a tipikus hibákat, most ebből szemezgetek párat:

 • túl sok szöveg van a banneren
 • rá van írva az a webcím, ahova kattintás után kerülünk
 • a banner futása alatt nem mindig derül ki egyértelműen, ki a hirdető
 • csak a banner animácójának a közepén derül ki, hogy mit is hirdet
 • interstitial banner esetében hosszabb az animáció, mint az automatikus tovább(át)irányítás

Ne felejtsük el: a banner nem akkor jó, ha szép. Egy tartalom befogadó környezetben, olvasás közben akarunk eladni, és nem a bannerre figyelnek az olvasók!

Mai tippünk: tanulj mások hibájából banner készítésekor is!

2 komment

Apropó, design!

Címkék: ajánló

2014.04.07. hétfő 13:26 Konrad

By_Design_Conference.jpgRendszeresen írok olyan hazai konferenciákról, amire hívnak, vagy ami valamiért érdekes. Persze ezek főleg hazaiak, pedig külföldön sokkal több izgalmas esemény van, amikről szintén érdekes lehet írni. Kollégám például egyik kedves ügyfelünk invitálásra múlt héten Frankfurtban (Rust-ban) volt a WHD konferencián, elég sok anyagot fel is raktunk a Netmasters Facebook oldalára róla.

Most pedig egy sokkal közelebbi, szinte hazai eseményt szeretnék beharangozni. Május 18-án lesz Pozsonyban a ByDesign konferencia, ráadásul igen jó nevű előadókkal. Azt hiszem, aki designer, aki webgyáros, az nem hagyhatja ezt ki!

Ott lesz Stefan Sagmeister New York-ból, a Vasava barcelonai stúdió, a SNASK Stockholmból, Philip O’Dwyer a Method londoni stúdióból és még sokan mások. Olyan problémákról fognak beszélni, amelyeket éppen a design segítségével sikerült megoldaniuk. Bővebb információ erre »»

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: milyen a jó banner?

Címkék: online marketing tippek

2014.04.06. vasárnap 19:41 Konrad

omt_blog.jpg

A banner feladata, hogy a kitűzött kampánycélt megvalósítsa. Vagyis a jó banner, röviden: támogatja a kampánycélt. Persze ezzel nem mondtam semmit, inkább összeszedtem néhány tulajdonságot, milyen egy jó banner:

 • Gyors. Bármelyik gépen. Nem akad, nem kell várni a megjelenésre.
 • Kevés szöveg van benne.
 • Látványos.
 • Esztétikus.
 • Bármikor ránézünk, látszik, kit/mit hirdet.
 • Világosan jeleníti meg az üzenetet.
 • ...és persze teljesíti a célt.

Mai tippünk: olyan bannert tervezz, ami üzletileg néz ki jól!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: banner formátuma

Címkék: online marketing tippek

2014.04.05. szombat 18:55 Konrad

omt_blog.jpgA bannert mérete után a formátuma is jellemzi: milyen módon fogja megjeleníteni a hirdetést? A banner első közelítésben egy kép. Olyan kép, ami lehet statikus, de lehet mozgó is.

Ha statikus képet használunk, akkor a jpg formátum az elterjedt. Használhatnk mára png-t is, de pár éve még a png képek nem jelentek meg minden böngészőben és minden platformon. Ha a képet mozgásra akarjuk bírni, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha a gif formátumot, annak is a mozgó változatát használjuk. A mai napig használunk ilyen hirdetést, például azért, mert a másfajta mozgó megoldások nem használhatóak minden platformon. Meg azért is, mert így lehet a legolcsóbban mozgó hirdetést készíteni...

De ha komolyabb bannert akarunk készíteni, akkor olyan formátumra lesz szükségünk, ami a rendelkezésre álló korlátozott méretben (ami ugye 160 kByte) látványos mozgásokat tud létrehozni. Ebből a legismertebb a flash megoldás, ami egy olyan szoftver, amellyel komoly multimédia megoldásokat készíthetünk, többek közt hirdetéseket is. Előnye, hogy a mozgásokat maga az elkészült file futtatja, így sokkal kisebb méretben lehet látványos dolgokat elkészíteni. Hátránya, hogy mindezt a számítógépünk erőforrásainak a felhasználásával teszi, így belassíthatja annak a működését (főleg, ha egyszerre sok hirdetés jelenik meg). A másik hátránya, hogy - részben az előző tulajdonsága miatt - a mobil platformokon nem jelenik meg (vagyis sem az Phone-on, sem az Androidos telefonokon nem használható).

Ha komoly, látványos bannert akarunk készíteni, ami nem flash, akkor elsősorban a html5 az a formátum, ami szóba jöhet. Hátránya, hogy csak a legújabb böngészők tudják megjeleníteni (és jóval kevesebben tudnak ilyet készíteni, mint flash bannert). (És persze használhatunk még SilverLight-ot is banner készítésére, de azzal még több lesz a kompatibilitási probléma.)

Mai tippünk: olyan banner formátumot használjunk, ami elfogadott, és a célcsoportunk és az elérésre használta platformok szempontjából is kompatibilis.

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: a banner mérete

Címkék: online marketing tippek

2014.04.04. péntek 19:05 Konrad

omt_blog.jpg

Mit jelent az, hogy mekkora egy banner? Ha ez a kérdés így felmerül, akkor szinte biztos, hogy a banner pixelben mért mérete a kérdés. Ezt ugye úgy adjuk meg, hogy előbb a szélességet, aztán a magasságot mondjuk, pl. 468x60 pixel, vagy egyszerűen csak 468x60-as. (Az x helyett szokás *-ot is írni.)

Ez a méret ugye a banner kiterjedését mutatja, vagyis azt, hogy mekkora helyett fog elfoglalni a képernyőn. Értelemszerűen egy nagyobb felbontású képernyőn kisebbet, mint egy kisebb felbontásún. Egyébként éppen ezért is nőttek (többek között) a bannerek az elmúlt 15 évben: radikálisan nőtt a képernyők felbontása.

De a bannernek van egy másik fontos mérete is, ez pedig a file mérete, vagyis az, hogy hány kByte. Ettől függ az, hogy mennyire gyorsan fog letöltődni. A hazai piacon elfogadott maximális méret a 160 kB-t, de lehetnek olyan szolgáltatók, akik ennél kevesebbet írnak elő. Éppen ezért ennek is érdemes utánanézni, mielőtt bannert készítünk!

Mai tippünk: a banner méretekor ne csak a pixelméretre, hanem a file méretre is figyeljünk!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: a banner

Címkék: online marketing tippek

2014.04.03. csütörtök 18:52 Konrad

omt_blog.jpg

Talán a legismertebb internetes hirdetési forma a banner. Lényegében egy kép, aminek a tartalma valamilyen hirdetés. A valóság persze ennél kicsit bonyolultabb: ez a kép lehet mozgó (illetve az szokott lenni), ráadásul nem is szükségszerűen kép formátumú, hiszen lehet Flash (de akár SilverLight vagy html5 is).

De a banner lényege: egy meghatározott helyen, adott méretben megjelenő képes hirdetés.

A banner volt sokáig a meghatározó hirdetési forma, így talán ezt ismerjük a legjobban. Tudjuk, mire érdemes és mire nem érdemes használni, tudjuk, hogyan és hol helyezzük el, egyszóval régi ismerős.

Mára a bannert elsősorban brand építésre javasolják, de ha jól célzunk, illetve megfelelő felületen futtatjuk, akkor értékesítési céllal is használható. A tapasztalatok alapján a nagy olvasottságú portálokon az átkattintási arány szinte mindig csalódást okoz (egy-két nagy mérettől eltekintve), így ott nem javasoljuk csak brand építésre, vagy olyan kampányokra, ahol a cél nem az interneten valósul meg (például azt szeretnénk, hogy valamilyen üzlethálózatot látogassanak meg a vevők).

A bannerek pontos célzással és jó tartalommal lényegében bármit el is tudnak adni. De figyeljünk arra: tényleg nagyon fontos a célzás és az aktivizáló tartalom is, együttesen! A vevők csak egy-egy jó ajánlatot néznek meg, és akkor, ha úgy érzik, nekik szól.

Mai tippünk: ne féljünk bannert használni, de gondosan mérlegeljük, hol mire érdemes!

Szólj hozzá!

Online marketing tippek: kampány eszközök

Címkék: online marketing tippek

2014.04.02. szerda 19:52 Konrad

omt_blog.jpg

Ha ismerjük a kampányunk célját, akkor ki kell választani, milyen hirdetési eszközöket akarunk használni. De mi a választék? Mikből lehet választani? Íme egy lista:

 • e-mail megoldások
 • display hirdetések
 • non-display hirdetések

Ez így elég kurta, de nézzük kinyitva:

 • direkt e-mail
 • hírlevél
 • banner
 • rich media
 • szöveges hirdetések
 • advertorial (pr cikkek)  
 • szponzorációk
 • nyereményjátékok
 • videóhirdetések
 • vírusvideók támogatása
 • hírlevél hirdetések
 • listing

...és remélem semmi nem maradt ki, a közösségi médián kívül.

Mai tippünk: ne felejtsd el, hogy nemcsak banner és szöveges hirdetés létezik!

Szólj hozzá!