Onlinemarketing blog - online marketing

Az Onlinemarketing blogon a hazai és külföldi online marketing hírekből, információkból merítek. Ha érdekeset látok, hallok, olvasok, arról elmondom a véleményem. Néha pedig csak leírom, amit szerintem érdemes tudni az internetes, online, digitális marketingről.

Berényi Konrád, tanácsadó

Levél a blognak

Fontos dolgok


etarget

Nomen Est Omen

A Konrád férfinév a német Kuonrat névből származik. Elemeinek jelentése: merész és tanács.
Forrás

A Cég

Az Onlinemarketing blogot az Onlinemarketing.hu Kft., mint online marketing és kommunikációs ügynökség vezető tanácsadója és ügyvezetője írja.

Onlinemarketing.hu Kft.

Fontos dolgok

Add to Google

Add to Netvibes

tracker

Twitteren. Vigyázat, mély víz!

Tibet

Hirdetések

Közösségi média alkalmazás partnerünk a
pagerider-logo_1.png
Virágcseppek - Bach virágterápia tanácsadás

Utolsó kommentek

MUNKA!

Tagek

8x80 (3) adatbázis építés hónap (5) adblock (13) adverticum (4) ajánló (533) apple (3) arukereso (84) arukereso toplista (72) banner hónap (8) blog (223) blogmarketing (63) blogring (97) business blog (40) céges weboldal (13) ebusiness (101) ekormányzat (3) előadás (19) email marketing (39) érdekes (198) etarget (206) etarget qa (4) etarget tippek (33) etarget toplista (128) facebook (115) fórum (6) gépház (84) gerillamarketing (10) google (105) hiba (93) hírek (34) humor (30) iab (4) index (31) internetes fejlesztések hónap (4) internetes stratégia 2007 (8) internethungary2006 (15) internethungary2007 (5) internethungary2008 (3) internethungary2009 (4) internethungary2010 (5) iwiw (73) jog (27) kampány (346) kérdés (7) kereső (60) keresőmarketing (228) keresomarketing nap 2007 (7) keresomarketing nap 2008 (7) keresomarketing nap 2009 (8) keresomarketing nap 2010 (3) keresomarketing nap 2011 (6) keresomarketing nap 2012 (5) keresőoptimalizálás (51) keresőoptimalizálás tematikus hónap (5) kkvmarketing (8) közösség (195) kreatív (103) kutatás (95) látogatottság (27) laza (10) LinkedIn (3) mediahungary2010 (4) minicrm (7) mobil (31) mobil marketing (22) msn (10) oktatás (22) om eloadasok (4) om tanacsadas (3) onlinemarketing (1042) online kutatas 2007 (7) online marketing tippek (211) polblog (54) pr (29) reklamkonferencia eger (6) reklám célzás hónap (6) rss (22) sem (200) seo (48) smo (45) spam (31) startup (9) startup 2008 (4) startup 2009 (4) startup 2012 (5) statisztika (319) szakcikk (6) szövegírás (26) tabu (5) támogatott bejegyzés (42) tanácsadás (16) tanácsadás hónap (4) tartalom (64) telefon (3) turizmus online (5) üzlet (209) üzleti kommunikációs hónap (4) video (112) viral (25) vírusmarketing (30) vlog (4) web2 (142) web22 symposium (7) web2 symposium (17) weboldal (228) website ergonómia hónap (4) wiki (4) wom (35) www.fenyek.hu (5) yahoo (13) [origo] (15) Címkefelhő

Hirdetési partner


Infinety Online Média és Marketing Kft.

Tel: +36-1-326-0065
E-mail: sales@infinety.hu
Web: infinety.hu
Blog: infinety.blogspot.com

Online marketing tippek: direkt hirdetés fórumokban

Címkék: online marketing tippek

2014.07.30. szerda 18:43 Konrad

omt_blog.jpg

Minden fórumnak van gazdája, és a fórumgazda dönti el, milyen módon engedi hirdetések elhelyezését. Figyeljünk arra, hirdetés az is, ha hozzászólásban írunk reklámot!

Van olyan fórum, ahol nincs semmi megengedve, törlik az ilyen bejegyzéseket. Szélsőséges esetben akár a felhasználót is... Más fórumoknál bizonyos szabályok betartásával mehetnek reklámok, megint más helyen csak bizonyos fajta reklámokat engednek (pl. ami témába vágó).

Végül van olyan szolgáltató (a legnagyobb hazai fórum szolgáltató, az Index.hu Fórumrendszere is ilyen), ahol konkrétan megszabott díjszabásért lehet hirdetést elhelyezni.

Mai tippünk: a fórumok jó hirdetési helyek is, de mielőtt elkezdenénk használni, tájékozódjunk arról, mik a hirdetések feladásának a feltételei!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: fórum szolgáltatások

Címkék: online marketing tippek

2014.07.29. kedd 18:28 Konrad

omt_blog.jpg

Fórumok segítségével legtöbb embert a már működő fórum szolgáltatásokon keresztül tudunk elérni. Az ilyen rendszerek jellemzően regisztráció nélkül is olvashatóak, így megismerhetjük az ott jelenleg futó témákat, beleolvashatunk a beszélgetésekbe, vagyis fel tudjuk mérni, mennyire lehet számunkra érdekes ez a hely.

A regisztrációt követően lehet hozzászólni, és akár új témát is indítani. Ha az a célunk, hogy hosszabb távon legyünk hatékonyak, akkor első lépésben csak csatlakozzunk be egy-két számunkra is érdekes témában, és inkább csak óvatosan válaszolgassunk. Ha már tagok vagyunk egy ideje, látják az aktivitásunkat, akkor sokkal hatékonyabban kezdhetünk el a marketing céljaink miatt írogatni.

Vagyis nem szabad azonnal letámadni itt sem a közösséget, fel kell építeni a jelenlétünket!

Mai tippünk: megfontoltan érdemes használni a nyilvános fórumokat marketingre, a jól felépített online személyiség hatásosabb, mint az azonnali letámadás.

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: fórumok

Címkék: online marketing tippek

2014.07.28. hétfő 18:10 Konrad

omt_blog.jpg

Az egyik legrégebbi közösségi média eszköz a fórum. Bár amikor megjelentek az első ilyen szolgáltatások, még nem is tudtuk, mi az a közösségi média. De a fórumok voltak az első olyan szolgáltatások, amelyekkel a weben tudtunk felhasználói tartalmat elhelyezni.

A fórumok lehetnek önálló szolgáltatások, de más szolgáltatások, pl. egy tartalomszolgáltató részei. Vannak nyitott és zárt fórumok, lehetnek kötött témájúak de akár szabad témaválasztásúak is.

Egy jó fórum működhet úgy, mint egy ügyfélszolgálat, de közösséget is építhet. A fórumok legnagyobb előnye, hogy tényleg minden tartalmat a felhasználók gyártanak: más olyan megoldásokkal szemben, ahol hozzászólást engedünk, a fórumok esetében még az ötlet, a téma is a felhasználóktól és nem az oldal gazdájától származik.

Mai tippünk: indíthatunk saját fórumot, de használhatjuk a fórumokat a kommunikációnkban is.

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: kommentekbe linkeket?

Címkék: online marketing tippek

2014.07.27. vasárnap 18:06 Konrad

omt_blog.jpg

Elvileg a blogok kommentjébe elhelyezett link segítheti a keresőoptimalizálást. Éppen ezért sokan erőltetik a linkek elhelyezését: még akkor is linket raknak a kommentbe, ha annak amúgy nincs semmi tartalmi szerepe.

Mások szinte csak linkeket is képesek kommentezni, jól láthatóan SEO okokból. Nos, ez a technika az esetek egy jelentős részében teljesen fölösleges! Először is, nem illik. A blogger az ilyen bejegyzéseket - teszem hozzá teljes joggal - törli, és csak jó esetben nem tiltja azonnal a felhasználót. Másrészt egyre több olyan kommentezési megoldás van, ahol az így elhelyezett link megkapja azt a paramétert, ami miatt ha ott is marad, a Google számára jelezve van: ezt a linket ne vegye figyelembe.

Mai tippünk: csak azért ne kommenteljünk, hogy egy linket berakhassunk más blogjába!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: blog kommentek a marketingünkben

Címkék: online marketing tippek

2014.07.26. szombat 18:16 Konrad

omt_blog.jpg

Olyan blogokban, amit nem mi írunk, a kommentek segíthetnek nekünk abban, hogy láthatóvá váljunk, eljuttassuk az üzenetünket másoknak. Ez természetesen azt jelenti, hogy mi magunk kommentezünk.

A kommentezés segítségével láthatóvá válunk, elmondhatjuk a véleményünket, az információinkat. De azért vannak szabályok, amelyeket érdemes betartani. Hiszen nem az a célunk, hogy a blogger töröljön bennünket.

A legfontosabb szabály: tartsuk be a blogger szabályait, még akkor is, ha nem értünk egyet vele. Aztán az is fontos, hogy amennyiben üzleti kommunikációt végzünk, az üzenetünk pozitív legyen. Igen, jól esik beszólni a bloggernek, de az nem fog segíteni pl. márkaépítésben.

Legyünk egyediek, legyen véleményünk, de ne menjünk bele fölösleges vitákba, mert akkor tudálékossá válunk. Jegyezzük meg: ilyen esetekben nem az a célunk, hogy megmutassuk, jobban vagyunk a bloggernél, hanem az, hogy az olvasók bennünket is lássanak!

Mai tippünk: használhatjuk a kommentezést saját marketing céljainkra is!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: hogyan legyenek kommentek a blogunkban?

Címkék: online marketing tippek

2014.07.25. péntek 18:04 Konrad

omt_blog.jpg

A sok, moderálandó, megválaszolandó kommenteknél csak az a rosszabb, ha egy kommentet se kapunk. Mit kell ilyenkor tenni? Mitől lesznek kommentjeink?

Elöljáróban: a Facebok (és külföldön a Twitter) térnyerése radikálisan csökkentette a blogok kommentjeit. A beszélgetések egy része áttevődött oda, sokszor olyan formában, hogy azt nem is látjuk (pl. nem nyilvános megosztások alatt, vagy zárt csoportban).

És akkor lássuk, mit tehetünk?

 • Szólítsuk fel a blogban az olvasókat arra, hogy kommentezzenek! Például kérdezzük őket, vagy kérjük meg őket, írják le a véleményüket a témában.
 • Olyan bejegyzéseket írjunk, amik megosztóak, (kicsit) szélsőségesek. Ha amit írunk, azzal mindenki egyetért, akkor nem fognak kommentezni...
 • Legyen olyan a bejegyzésünk, ami érzelmeket vált ki!
 • Végül: ha már van legalább egy komment, szívesebben fognak mások is hozzászólni. Legyen beépített emberünk, aki elindítja a beszélgetést.

Mai tippünk: tegyünk azért, hogy legyenek kommentjeink, és így kialakuljon beszélgetés, ezzel közösség!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: szabad kommentezés

Címkék: online marketing tippek

2014.07.24. csütörtök 18:59 Konrad

omt_blog.jpg

Blogot indítani és nem kezelni a kommenteket - egy olyan helyzet ez, mint amikor a gyeplőt a lovak közé dobjuk. Nem is elsősorban azért, mert így tényleg bárki írhat kommentet, hanem mert szépen lassan megjelennek a spam kommentek, linkek először más cégek oldalára, majd pornóoldalakra. Egy magára hagyott blog egy idő után komment link gyűjteménnyé válhat.

Éppen ezért a moderációt nem szabad kihagyni akkor sem, ha nem ellenőrizzük előzetesen sem a kommentezőt, sem a bejegyzéseket.

Ha a blogunknak szűk az olvasói tábora, a tartalma nem népszerű, akkor természetesen megengedhetjük magunknak ezt a fajta ellenőrizetlenséget. Ha a moderációra figyelünk, akkor ebből nem lesz baj. De más esetben nem javasolt ez a szabados megközelítés, mert okozhat problémát.

Mai tippünk: nagyon gondoljuk át, megéri-e engedékenynek lenni a blogunk kommentezése esetén!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: Facebook-os kommentek

Címkék: online marketing tippek

2014.07.23. szerda 18:02 Konrad

omt_blog.jpg

Van egy speciális megoldás a kommentezési problémára, amit egyre több helyen tűnik fel: a Facebook felületét használni a kommentezésre. Ez egy olyan beillesztett megoldás, ahol a Facebook adja a teljes kommentezési eszközt, de nem kell a Facebook-ba átmenni, a blogon lehet hozzászólni.

Előnye és egyben hátránya, hogy a kommentezéshez így kell a Facebook regisztráció. Ez előny, mert így a Facebook által ellenőrzött felhasználók szólhatnak hozzá, de egyben hátrány is, hiszen akik nem Facebook felhasználók, azok csak ezért nem fognak regisztrálni.

Előny, hogy a Facebook értesíti a kommentezőt, ha valaki reagál a kommentjére, és előny az is, hogy a blog gazdája tudja azonosítani a kommentezőt. Ugyanakkor ne higgyük, hogy önmagában ez segít a kommentezők tisztességes mederben tartásában: ettől még sokan lesznek trágárok, trollok, kezelhetetlenek.

Mai tippünk: ha a blogunk célcsoportja használja a Facebook-ot, akkor használjuk a Facebook kommentezési megoldását!

4 komment

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: előzetes moderáció

Címkék: online marketing tippek

2014.07.22. kedd 18:24 Konrad

omt_blog.jpg

Az egyik legbiztonságosabb módja, hogy a kommentezés megtartása mellett ne kerüljön ki nem kívánt komment nyilvánosan az, ha előzetesen moderálunk. Vagyis a beérkezett kommenteket előbb elolvassuk, majd ha azok megfelelnek, akkor engedjük publikálni.

A megoldás egyértelmű hátránya, hogy viszi az időnket. Másik hátrány a beszélgetések vontatottsága: nincs azonnali megjelenés, vagyis azonnali válasz, meg kell várni a moderációt. Ha pedig a blogger nem ér rá, napokat is állhat egy komment megjelenés nélkül.

Az előny viszont az, hogy valóban csak ellenőrzött tartalom jelenik meg a blogban. Ez például kényes téma esetén vagy nagyon nagy olvasottságnál is fontos lehet. Nem szeretnénk a konkurencia reklámját kint látni, de más nem kívánt tartalmat sem. Végül akkor is jó megoldás ez, ha tudjuk, hogy vannak olyan ellenségeink, akik nem riadnak vissza egy-egy kommentben elengedett hazugságtól, és nem akarunk magyarázkodni az esetlegesen kikerülő hamis állítások miatt.

Van tehát kézzelfogható előnye is ennek a megoldásnak.

Mai tippünk: ha a téma, amiről írsz, kényes, vagy elfajult a konkurencia harc, válaszd az előzetes moderációt!

1 komment

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: regisztráltak kommentezhetnek?

Címkék: online marketing tippek

2014.07.21. hétfő 19:04 Konrad

omt_blog.jpg

Több olyan blogszolgáltatás is van, ahol viszonylag egyszerű beállítani, hogy csak az szólhasson hozzá a bejegyzésedhez, aki előzőleg regisztrált hozzád. Ennek a megoldásnak is vannak előnyei és hátrányai is, lássuk ezeket!

A legnagyobb hátrány az, hogy nem szívesen regisztrálnak az emberek csak azért, hogy kommentezzenek. Ez elvileg persze így szűrő funkció, de nagy a veszélye, hogy kiöntjük a gyereket is a kádból a vízzel együtt, vagyis elveszítünk olyanokat is, akik kevésbé szigorú esetben kommenteznének.

Hátrány a lassúság: ha valaki először akar kommentezni, túl hosszú a folyamat, így több idejét vesszük el.

Végül az is hátrány, hogy valójában csak nehezíti, de nem szünteti meg a nem kívánt kommenteket: mivel a regisztráláshoz csak egy akármilyen e-mail cím szokott kelleni, így valójában továbbra is bárki tud majd kommentelni.

Előny természetesen az, hogy egy-egy komment jobban átgondolttá válik, ha ahhoz regisztrálni kell. A moderáció is sokkal könnyebb, hiszen felhasználót is le lehet tiltani, nemcsak kommentet stb.

A regisztrációs problémát természetesen megoldja az, ha egy regisztrációval több blogon is tudunk kommentezni, ilyen például ez a blog is. De akkor is elvárunk egy ilyen lépést. Így tehát ez nem minőségi különbség.

Mai tippünk: regisztráltathatod a felhasználókat a kommentezéshez, de gondold végig, mennyire lesz ez számodra előnyös!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: ne legyenek kommentek?

Címkék: online marketing tippek

2014.07.20. vasárnap 18:42 Konrad

omt_blog.jpg

Idehaza is van több olyan blogger, aki kikapcsolta a blogjában a kommentezés lehetőségét. De vajon miért tette ezt, és tényleg van értelme egy ilyen lépésnek?

A kommentek kikapcsolásának több oka is lehet:

 • sok az olyan komment, ami sértő, káromkodást tartalmaz, nem illendő
 • a kommentek nem szoktak a témával foglalkozni, "elbeszélnek" a bejegyzés mellett
 • túl sok komment szokott lenni, de a bloggernek nincs ideje ezzel foglalkozni (moderálni, válaszolni)
 • túl kevés a komment, inkább más paltformokon szólnak hozzá (Facebookon, Twitteren)

Ugyanakkor a nyilvánvaló előnyök mellett érdemes a hátrányokat is végiggondolni:

 • ha vannak kommentek, de nem a blogban, akkor azok a blog felől érkezők számára elvesznek
 • a blog saját kommentjei évek múlva is elérhetőek
 • nem ritkán a kommentek értelmes kiegészítői a bejegyzéseknek, így azokkal válik az teljessé
 • a blog alapvetően az interakcióról szól, a kommentek negálása pont ezt szünteti meg.

Mai tippünk: ha indokolt, kapcsold ki a kommenteket a blogodba, de előtte gondosan mérlegelj!

 

4 komment

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: blog kommentek

Címkék: online marketing tippek

2014.07.19. szombat 18:07 Konrad

omt_blog.jpg

Ha blogot írsz, azzal fogsz szembesülni, hogy alap beállításban az olvasóid tudják kommentelni a bejegyzéseket. De ez nem kötelező, a blogok esetében a kommentezés csak lehetőség. Ráadásul többféle megoldás is létezik erre.

A kommentezéssel a legnagyobb baj az szokott lenni, hogy a hozzászólások minősége, tartalma könnyen lehet bántó, üzletileg irreleváns vagy negatív. Éppen ezért több lehetőség is áll előtted:

 • egyáltalán nem engeded a kommenteket
 • csak regisztrált felhasználókat engedsz kommentezni
 • csak azokat a kommenteket engeded ki, amelyeket már olvastál
 • Facebook-os komment megoldást használsz
 • szabad folyást engedsz az eseményeknek

Minden megoldásnak van előnye és hátránya is, ezeket meg is fogom mutatni.

Mai tippünk: a blogod indulása előtt döntsd el, akarsz-e benne kommenteket, és ha igen, azt milyen megoldáson keresztül!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: okos videózás

Címkék: online marketing tippek

2014.07.18. péntek 18:10 Konrad

omt_blog.jpg

Ha a Youtube-ra töltjük fel a videóinkat, akkor figyeljünk oda az alábbiakra:

 • első lépésben a csatornánkat alakítsuk ki
 • állítsuk be, hogy a csatornalogónk minden videóra felkerüljön
 • készítsünk leírást a videónkról, akár a teljes szöveggel, és azt is töltsük fel
 • mi válasszunk ki videó ajánló képet
 • használjuk a videóra felrakható leírásokat, linkeket a forgalom terelésére
 • vegyük rá a felhasználókat, hogy ne csak a videónkat nézzék meg, de iratkozzanak fel a csatornánkra is
 • külső oldalakon, akár e-mailben is hivatkozzunk a videóinkra, ahol lehet, építsük be azokat más weboldalakba, blogokba.

A fentiek segítségével hatékonyabb lesz a Youtube jelenlétünk, így többet fog érni és több embert fog elérni a kommunikációnk.

Mai tippünk: használjuk ki a Youtube kiegészítő szolgáltatásait is!

2 komment

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: videó SEO

Címkék: online marketing tippek

2014.07.17. csütörtök 19:10 Konrad

omt_blog.jpg

A Youtube, mint korábban írtam, nemcsak a legnagyobb videó megosztó oldal, hanem a második legnagyobb kereső is. Éppen ezért nem mindegy, mennyire leszünk elől a találatok közt, ha a bennünket is érintő témában keres valaki videót.

A Youtube kereső mellett fontos az is, hogy a videók melletti-alatti ajánlások között is minél több esetben megjelenjünk, illetve elől legyünk. Ennek az elérése is a videó megfelelő optimalizálását jelenti. De hogyan tudjuk ezt megtenni?

A Youtube is egy belső algoritmus alapján rakja sorba a videókat. Számít a videó neve, leírása, a beállított címkék, a videó nézettsége is. Vagyis amire oda kell figyelnünk, az pontosan ezek: ahogy a Google keresőoptimalizálás esetén a weboldalaknál, úgy a Youtube esetén a videóknál előre érdemes kitalálni a pontos szövegeket, a címkéket, és érdemes a leírást úgy elkészíteni, hogy minél jobban kiderüljön belőle, mi a tartalom.

Mai tippünk: a Youtube videót is lehet optimalizálni, élj ezzel a lehetőséggel!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a Youtube, mint platform

Címkék: online marketing tippek

2014.07.16. szerda 18:28 Konrad

omt_blog.jpg

Írtam már a sorozatban a YouTube-ról, de csak egy-egy területet érintve. Ugyanakkor ez a szolgáltatás majdnem olyan fontos, mint a Facebook, így érdemes ezzel önállóan is foglalkozni. A Youtube, mint szolgáltatás, tökéletes eszköz a szórakozásra, kikapcsolódásra, de saját videók megosztására is.

Ugyanakkor a Youtube egyike a legnagyobb forgalmú weboldalaknak (világszerte), nagyon komoly belső rendszerrel, csatornákkal, hirdetésekkel. Érdemes például megemlíteni, hogy a második legtöbbet használt kereső a Youtube keresője, amiben ugyanúgy nem mindegy, hanyadik helyen található a videónk, mint a Google keresőben a weboldalunk.

A Youtube tehát olyan szolgáltatás, aminek a használatát érdemes megtanulnunk, és ezt a tudást a marketingünkben fel fogjuk tudni használni.

Mai tippünk: ismerjük meg a Youtube összes képességét, és használjuk is azokat!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: Tumblr

Címkék: online marketing tippek

2014.07.15. kedd 18:47 Konrad

omt_blog.jpg

A Tumblr a Twitterhez sokban hasonlító szolgáltatás, igaz, idehaza csak egy nagyon szűk réteg használja. Amiért mégis érdemes foglalkozni vele az két dolog: egyrészt külföldön egyre növekszik a népszerűsége, másrészt idehaza a Twitterhez hasonlóan sok véleményvezér használja.

A legfontosabb különbség a Twitterhez képest a megjelenésben van: nincs korlátozva az, hogy milyen hosszú lehet egy bejegyzés, rakhatunk bele képet és videót is. Vagyis szinte egy igazi blogként üzemel. A másik fontos különbség, hogy beszélgetések alakulhatnak ki úgy, hogy egy bejegyzésre válaszol valaki, de megtartja a saját válasza mellett az előző szöveget is, és ez a válasz nem kommentként, hanem új bejegyzésként jelenik meg.

A Tumblr tehát a blogok és a Twitter "tudását" ötvözi. Hatékony és könnyen használható felület, bár üzletileg nézve idehaza elsősorban az online média iparhoz valamennyire kapcsolódok használják.

Mai tippünk: ismerkedjünk meg a Tumblr-el is, ez lehet a jövő egyik fontos platformja!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Macska-egér: kire fogadsz?

Címkék: üzlet jog

2014.07.15. kedd 13:18 Konrad

macskaeger.jpg

Igazából nem is az a fő kérdés, amit a címben feltettem, hanem az, hogy hol, melyik weboldalon? A NAV ugyanis elkezdte letiltani azokat a sportfogadási oldalakat, amelyek nem kértek engedélyt az üzemeltetésre idehaza. Érdekes amúgy, hogy a hazai szabályozás meglepően liberális: bárki indíthat ilyen oldalt, mindössze fizetnie kell érte, vagyis nincs koncesszió, meg engedélyeztetési herce-hurca. Más kérdés, hogy miért fizessenek a cégek azért, amit ingyen is megkapnak.

Magyarország már évek óta nem sziget ország. Az Európai Uniós tagságunk praktikusan azt jelenti, hogy állampolgárként azt teszek, amit akarok, ha az bárhol az EU-ben meg van engedve. Ha Írországban vagy Luxemburgban szabad online szerencsejátékot játszanom, akkor itthon is szabad. Ezt az állam elvileg nem tilthatja, mert ezzel vét az EU szabálynak. Vagyis engem nem tilthat el a játéktól. Megtehetné, hogy nem engedi a hazai bankszámlám használatát, de azt nem akadályozhatja meg, hogy legyen nekem osztrák vagy szlovák bankszámlám, és innentől mit sem ér a tiltása.

Ezért ahhoz folyamodott az állam, hogy sportfogadási oldalakat tilt le. De érdekes módon nem konkrét szolgáltatást, hanem URL-t, íme:

www_szf_hu_Files_103_2014_pdf.jpg

Vagyis ha a szolgáltató más domaint (is) használ, továbbra is elérhető marad. Nincs is szükség a felhasználó oldalán trükkökre (vpn-re, ip-címet eldugó megoldásokra), elég, ha a szolgáltat - jól körülhatárolható anyagi érdekek miatt - domaint vált. A hazai közigazgatás képtelen erre azonnal reagálni, újabb határozat kell az új domainre, és így tovább. Az állam olyan macska, amelyik lusta és tehetetlen, a fogadási oldalak olyan egerek, amik gond nélkül ráncigálhatják a macska bajszát. Persze, erről az állam nem tehet, az így működik. Jelen esetben a törvény a rossz, lényegében értelmetlen. Betarthatatlan, és mint ilyen valójában azoknak a helyzetét rontja, akik be akarják tartani, hiszen olyan plusz kiadásokra kényszerít, ami a konkurenciának nincs.

Az internet nem hagyományos környezet, az internet nem olyan valami, ami megáll a határon. Üzletileg sem! Lehet hozni látszat intézkedéseket, lehet azzal fenyegetni az állampolgárokat, hogy az állam nem fogja őket megvédeni, ha olyan szerencsejáték oldalon játszanak, amelyik nem kért engedélyt itthon, de ezzel csak azt érik el, hogy tovább rombolják az emberek államba vetett bizalmát. Az értelmetlen, kontraproduktív szabályozás vagy gúny tárgya lesz, vagy átlépünk rajta.

Az állam majd becsukja a szemét, úgy tesz, mintha tett volna valamit, a politikusok örülnek, a bevételek elmaradnak, de nem baj, megoldottak megint egy fontos problémát.

A sportfogadási oldalak meg tovább fognak működni, itthonról is. Fogadjunk?

4 komment

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: képek a Twitteren

Címkék: online marketing tippek

2014.07.14. hétfő 18:11 Konrad

omt_blog.jpg

Miközben más közösségi média eszközök esetében a képek kiemelten fontosak, addig a Twitteren a képek helyzete érdekesen alakul. Egészen sokáig, gyakorlatilag tavalyig a Twitteren csak szöveg jelent meg, képeket csak linkelni tudtunk. Aztán a Twitter bevezette, hogy fel tudunk úgy tölteni képet, hogy annak egy részét a hírfolyamban is megmutassa.

Egész pontosan 505x250 pixeles képkivágást jelenít meg a hírfolyamban, ha ennél többet akarunk a képből látni, ahhoz kattintani kell. Külső képeket nem "húz be", csak linket jelenít meg, és a feltöltött képeket sem mind mutatja meg azonnal.

Tehát használhatunk képet a Twitteren, de sokkal kevésbé fontos ez a megoldás, mint pl. a Facebook esetében.

Mai tippünk: képeket csak használjunk a Twitteren, ha máshogy nem tudjuk megmutatni, ami az üzenetünk!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a Twitter azonnalisága

Címkék: online marketing tippek

2014.07.13. vasárnap 18:05 Konrad

omt_blog.jpg

A Twitter a leggyorsabb olyan webes szolgáltatás, amit felhasználók töltenek tartalommal. Lényegében azonnal megjelennek rajta az aktuális események, legyen szó egy földrengésről vagy egy háborúról. Ebből következően sokszor a 2-3 órás hír már nem számít frissnek ezen a platformon!

Ezt azért érdemes megjegyeznünk, mert ha a Twitter a kommunikációnkban használni akarjuk, akkor nekünk is ennyire gyorsnak és exkluzívnak kell lennünk. Ha egy konferencián hallunk egy érdekes adatot, azt azonnal érdemes posztolni, lehet, már 10 perc múlva sem mi leszünk az elsők.

Ez a fajta folyamatos hírstressz teszi egyébként érdekessé a felhasználók egy része számára a Twittert. Tehát ez egyfajta természetes állapota ennek a mikroblog rendszernek.

Mai tippünk: ha a Twitert használjuk, legyünk gyorsak. Nagyon gyorsak!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a Twitteres trendek

Címkék: online marketing tippek

2014.07.12. szombat 18:54 Konrad

omt_blog.jpg

A Twitter a kommunikáción kívül még egy dologra nagyon jó: segítségével figyelhetjük, mi foglalkoztatja a felhasználókat, mik azok a dolgok, amik érdekesek, számukra fontosak. A Twitter egyszerűsége miatt nagyon könnyű követni a trendeket, a témákat, ráadásul egy egyszerű megoldással minden témának lehet csatornája. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a téma neve elé egy # jelet rakjunk. Így aztán egy kattintással mindent, amit ezzel jelölnek a felhasználók, meg is nézhetünk.

Így, illetve a beszélgetések elemzésével megnézhetjük tehát, mi mennyire érdekes a Twitterezőknek, mi az, ami fontos és mi az, ami nem téma. Érdekes, hogy még olyan kisebb piacon is, mint a magyar, nagyon pontosan lehet látni például egy népszerűbb tévéműsorról, hogy a fogadtatása mennyire pozitív. De más témákban is követhetjük a trendeket, lényegében egyfajta kutatást végezhetünk. (Igaz, ez nem reprezentatív, de hipotézis alkotásra már tökéletes.)

Mai tippünk: figyeld a Twittert, ha nem is kommunikálsz rajta, igazi hírcsatornaként működik!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a Twitter itthon

Címkék: online marketing tippek

2014.07.11. péntek 18:36 Konrad

omt_blog.jpg

A Twitter Magyarországon nagyon kicsi szereplő. Tipikusan nagyobb a füstje, mint a lángja szolgáltatás. Miközben az angolszász országokban több tíz (száz) millióan használják, addig itthon néhány tízezerre tehető az aktív felhasználók száma. Azok, akik regisztráltak, közel egymillióan vannak, de a tényleges kipróbálok már csak 250-300 ezren, a heti rendszeres használók száma pedig 25-35 ezerre becsülhető.

Ennek, hogy nálunk nem népszerű a Twitter több oka is lehet. Az egyik a Facebook: akkoriban kezdett elterjedni nálunk, amikor a Twitter is kicsit beindult, és elszívta a felhasználókat. De ennél nagyobb probléma lehet a kezdeti frusztráció: mivel nem az ismerősök keresztbe bejelöléséről szól elsősorban a Twitter, sokan nem értették a felületet és akik ki is próbálták, nem kaptak követőket, így unalmassá vált számukra.

Akik megmaradtak, azok elsősorban az online-al foglalkozó emberek: újságírók, programozók, marketingesek. Rajtuk kívül még a tinik egy csoportja, és bloggerek használják aktívan itthonról. Így a Twitter akkor lehet üzletileg az érdekes, ha ezeket az embereket szeretnénk elérni. Nagy részük egyébként véleményvezér, így valójában rajtuk keresztül sok embert érhetünk el közvetett módon.

Mai tippünk: itthon is érdemes használni a Twittert, de ne számítsunk nagy elérésre, sokkal inkább a véleményvezérek elérését célozzuk meg!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a Twitter, mint vírushordozó

Címkék: online marketing tippek

2014.07.10. csütörtök 18:23 Konrad

omt_blog.jpg

A Twitter, mint a legismertebb mikroblog szolgáltatás, azért különösen érdekes, mert nagyon gyorsan terjednek rajta a hírek. A HubSpot mérése szerint, ha már van 100 követőnk, akkor ez elég ahhoz, hogy ha írunk valami érdekes bejegyzést, akkor az sok emberhez eljusson.

A Twitter-nek két funkciója is van, ami ezt a terjedést segíti: a retweet és a mention. Ha valakinek megtetszik a bejegyzésünk, akkor rákattintva a Retweet gombra meg tudja osztani a saját követői között. Így máris újabb embereket ér el az írásunk. Ha sokan Retweet-elnek bennünket, akkor akár néhány perc alatt több ezer, több tízezer emberhez eljutunk.

Az is jó nekünk, ha valaki válaszol egy tweet-ünkre. Ilyenkor is többen látják a bejegyzésünket, mint a saját követőink.

Ezekkel a megoldásokkal vírusszerűen terjednek az információk a Twitteren, és a bejegyzések rövidsége miatt a lényegi információ jut el az olvasókhoz.

Mai tippünk: ha sok emberhez akarsz eljuttatni érdekes (valóban érdekes!) információt, akkor használd erre a Twittert!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a Twitter

Címkék: online marketing tippek

2014.07.09. szerda 18:30 Konrad

omt_blog.jpg

A Twitter a legismertebb mikroblog szolgáltatás. Megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy kapcsolati hálóra épülő szolgáltatásra, pl. a Facebookra, de a középpontban nem a kapcsolatok, hanem a rövid bejegyzések, a twittek állnak.

A Twitter legismertebb jellemzője, hogy a bejegyzések hossza maximált 140 karakterben. Ez azt jelenti, hogy a hatásos és érdekes bejegyzések rövidek. A másik fontos jellemzője az aszinkronitás: csak azoknak a twittjeit látjuk a falunkon, akiket követünk, és a mi twittjeinket csak azok látják, akik bennünket követnek. Alap esetben nem szükséges a kölcsönös ismertség, visszaigazolás.

A Twitter elsősorban azoknak való, akik tudnak és szeretnek kommunkálni, és sokat vannak online. A rövidsége és tömörsége miatt nagyon jó azonnali információmegosztásra, és persze információk megszerzésére is.

Mai tippünk: használd a Twittert!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: a mikroblogok

Címkék: online marketing tippek

2014.07.08. kedd 18:58 Konrad

omt_blog.jpg

A blogok között érdekes szereplők az úgynevezett mikroblog szolgáltatások. Ezek is arra alkalmasak, hogy leírjuk a gondolatainkat, hogy kommunikáljunk másokkal, de a felület már sok olyan sajátossággal rendelkezik, ami egyedivé teszi ezeket.

Két olyan jellemzője van a mikroblogoknak, amikben eltérnek a hagyományos blog szolgáltatásoktól:

 • azonnal egy közösség részeivé válunk, ahol elkezdhetjük követni mások írásait
 • a felület maga alkalmas arra, hogy másokat kövessünk, és láthassuk mit csinálnak, nem szükséges pl. rss olvasó

Ezeken felül persze van sok más egyedi jellemző is, pl. szöveg hosszának a korlátja (Twitter). Marketing szempontból nekünk két szolgáltatás lesz érdekes: a Twitter és a Tumblr.

A mikroblogoknak két fontos jellemzője van kommunikációs szempontból: az azonnaliság és a személyesség.

Mai tippünk: használj kommunikációdban mikroblogot, ha sok közlendőd van és állandóan online tudsz lenn!

Szólj hozzá!

...és most egy kis reklám!

Online marketing tippek: youtube csatorna

Címkék: online marketing tippek

2014.07.07. hétfő 18:28 Konrad

omt_blog.jpg

Ha videós tartalmakat készítünk, legyen az blog vagy alkalmi videó, megtehetjük, hogy saját blogra, weboldalra töltjük fel. De marketing szempontból általában hatásosabb, ha ezeket a videókat a Youtube-ra fogjuk feltölteni.

Hacsak nem előfizetéses szolgáltatásként akarjuk értékesíteni a felvételeinket, akkor bevételt is elsősorban a Youtube tud nekünk termelni. Ehhez "csak" annyi kell, hogy sokan meg akarják nézni a műveinket...

Marketing szempontból a Youtube egy olyan szolgáltatás, amely önmagában is nagyon nagy elérést jelenthet, idehaza közel 4 millióan használják. Ha a videóinkat megfelelően rakjuk fel, jó leírásokat használunk, jó cimkéket választunk, akkor önmagában ezzel már nagy elérésünk lehet. Ráadásul sokféle módon be is tudjuk illeszteni weboldalba vagy blogba a Youtube-os videóinkat.

Mai tippünk: ha videós tartalmaink vannak, akkor használjuk a Youtube-ot azok megosztására.

2 komment

...és most egy kis reklám!