Onlinemarketing blog

Az Onlinemarketing blogon a hazai és külföldi online marketing hírekből, információkból merítek. Ha érdekeset látok, hallok, olvasok, arról elmondom a véleményem. Néha pedig csak leírom, amit szerintem érdemes tudni az internetes, online, digitális marketingről.

Berényi Konrád, tanácsadó

Levél a blognak

Legfrissebbek

Nincs megjeleníthető elem

Fontos dolgok


etarget

Nomen Est Omen

A Konrád férfinév a német Kuonrat névből származik. Elemeinek jelentése: merész és tanács.
Forrás

A Cég

Az Onlinemarketing blogot az Onlinemarketing.hu Kft., mint online marketing és kommunikációs ügynökség vezető tanácsadója és ügyvezetője írja.

Onlinemarketing.hu Kft.

 

Fontos dolgok

Add to Google

Add to Netvibes

Twitteren. Vigyázat, mély víz!

Hirdetések

Közösségi média alkalmazás partnerünk a
pagerider-logo_1.png
Virágcseppek - Bach virágterápia tanácsadás

Utolsó kommentek

MUNKA!

Nincs megjeleníthető elem

Tagek

8x80 (3) adatbázis építés hónap (5) adblock (15) adverticum (4) AI (3) ajánló (592) analytics (7) apple (3) arukereso (84) arukereso toplista (72) banner hónap (8) blog (233) blogmarketing (64) blogring (97) business blog (40) céges weboldal (14) e-business (9) ebusiness (107) ekormányzat (3) előadás (24) email marketing (47) érdekes (212) etarget (207) etarget qa (4) etarget tippek (33) etarget toplista (128) facebook (182) fórum (6) gépház (99) gerillamarketing (10) google (119) hiba (112) hírek (36) humor (31) iab (4) index (33) instagram (7) internetes fejlesztések hónap (4) internetes stratégia 2007 (8) internethungary2006 (16) internethungary2007 (6) internethungary2008 (4) internethungary2009 (5) internethungary2010 (6) internet hungary 2011 (3) iwiw (74) jog (31) kampány (395) kérdés (7) kereső (62) keresőmarketing (233) keresomarketing nap 2007 (7) keresomarketing nap 2008 (7) keresomarketing nap 2009 (8) keresomarketing nap 2010 (3) keresomarketing nap 2011 (6) keresomarketing nap 2012 (5) keresőoptimalizálás (51) keresőoptimalizálás tematikus hónap (5) kkvmarketing (9) Klub (19) közösség (250) közösségi média (32) kreatív (139) kutatás (100) látogatottság (28) laza (10) LinkedIn (5) Marketing és környezetvédelem (6) mediahungary (3) mediahungary2010 (4) minicrm (7) mobil (34) mobil marketing (23) msn (10) oktatás (41) om eloadasok (4) om tanacsadas (3) onlinemarketing (1349) online kutatas 2007 (7) online marketing tippek (366) polblog (57) pr (29) reklamkonferencia eger (6) reklám célzás hónap (6) rss (23) sem (201) seo (50) smo (47) spam (32) startup (9) startup 2008 (4) startup 2009 (4) startup 2012 (5) statisztika (323) stratégia (20) szakcikk (6) szövegírás (44) tabu (5) támogatott bejegyzés (43) tanácsadás (21) tanácsadás hónap (4) tartalom (82) tartalommarketing (4) telefon (3) TikTok (3) turizmus online (5) twitter (13) üzlet (426) üzleti kommunikációs hónap (4) video (117) viral (25) vírusmarketing (30) vlog (4) web2 (142) web22 symposium (7) web2 symposium (17) webáruház (4) weboldal (259) webshop (5) website ergonómia hónap (4) wiki (4) wom (35) www.fenyek.hu (5) yahoo (13) [origo] (15) Címkefelhő

Hirdetési partner


Infinety Online Média és Marketing Kft.

Tel: +36-1-326-0065
E-mail: sales@infinety.hu
Web: infinety.hu
Blog: infinety.blogspot.com

TikTok - két tűz között

Címkék: üzlet közösségi média TikTok

2023.03.28. kedd 09:35 Konrad

smartphone-g4f484a9bf_640.jpg

Amikor a múlt héten a Meta - Httpool rendezvényen Simona Vilkaite-Marcinkevice A Meta-tól megtartotta a Márkaépítés és forgalomnövelés REELS tartalommal című előadását, akkor villant be, hogy igazából ez az előadás a TikTok-ról szól, nem is a REELS-ről. Minden, ami elhangzott, az lényegében igaz a TikTok-ra is. Nagyobb lányom régóta TikTok felhasználó, miközben a kisebb inkább a YouTube-ot használja. Így napi szinten kapok több TikTok videót megnézni, de mostanában egyre több YouTube Shorts is jön - ami szintén nagyon hasonló a TikTok-hoz.

Ebben amúgy semmi új nincs, ha valaki követi a közösségi média oldalak fejlődését. Az egymástól való lopkodás nagyon régóta létezik, látványosan talán a Stories megjelenése majd elterjedése volt az utóbbi időben az, ami megmutatta, ki mennyire gyorsan tud egy új funkciót belefejleszteni a szolgáltatásba.

Így a Meta és a Google fejlesztései, amiket a TikTok versenytársainak szánnak, nem jelent nagy különlegességet. Eddig is ezt csinálták, ezután is ez lesz majd a jövőben. A TikTok közben köszöni szépen, jól van, idehaza már 2 és fél millió fölött jár a felhasználók száma, a 18 évesnél idősebb korosztályban. (Forrás)

De a TikTok elleni harcnak ez a fajta másolás csak az egyik frontja. Miközben a szolgáltatások igyekeznek minél több felhasználói időt megszerezni maguknak, hogy így részesedjenek a reklámbevételekből is, aközben a TikTok ellen egy egészen másik fronton is megindult a harc. Ehhez viszont érdemes tudni néhány dolgot erről a szolgáltatásról.

Először is: a TikTok tulajdonosa a ByteDance, ami egy kínai cég. Ez önmagában nem lenne baj, ha nem feltételezné azt a világ egyik fele, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy az alkalmazás a kínai állam számára is tud kémkedni. Ez olyan kijelentés, amit cáfolni nem nagyon lehet, csak ennek megerősítésére lehetne bizonyítékot találni. De maga a gyanú elég ahhoz, hogy az USA Kongresszusa vizsgálatot folytasson a kérdésben. Aminek egyik lépéseként a múlt héten meg is hallgatták a cég vezetőjét, Shou Zi Chew-t. Úgy tűnik, bár kellően felkészülten érkezett, nem sikerült megnyugtatni a politikusokat: a The Verge cikke szerint például még határozottabban kiállnak a betiltás mellett.

Eközben egyre több helyen tiltják meg a TikTok munkahelyi használatát Európában is.

Tényleg ennyire nagy a baj? Mi történik? Miért van ez az össztűz?

Nem tudjuk, ténylegesen mekkora a baj - nem tudjuk, hogy valóban folytat-e kémtevékenységet a TikTok. Viszont amit tudunk, az is kellő figyelmet és óvatosságot követel meg. A kínai állami kontroll nélkül is igaz, hogy egy kínai cég számos felhasználói adatot szerez meg, amelyeket bármire fel tudja használni - és Kína nem arról híres, hogy könnyedén lehetne egy külföldi felhasználó adatkezelési jogait érvényesíteni. De azt hiszem, ez csak az egyik olyan ok, ami miatt óvatos a "nyugat".

A másik dolog a piac. A TikTok az első olyan nem nyugati alkalmazás, amely a nyugati világban is iszonyú népszerű és nagyon sokan használják - és mint ilyen, lényegében a létezésével és elterjedtségével is fenyegetést jelent számos nagy nyugati vállalatnak, mint amilyen az Alphabet vagy a Meta. De nemcsak nekik, hanem mindenkinek, aki felhasználói adatokkal dolgozik.

Amit tehát látunk, az a bejegyzés elején leírt verseny másik színtéren történő folytatása: a kétségtelenül létező adatkezelési és kémkedési fenyegetettségek mellett legalább ennyire fontos a piacvédelem is. Igen, majdnem minden áron, akár a betiltás árán is, ha ez sikerül.

Mondhatnánk, hogy a nagyok csatája ez, mit foglalkozunk mi vele. De a TikTok egyre jelentősebb szereplő, legyen szó hazai vagy nemzetközi piacról. És nem mindegy, mibe fektetünk energiát. Ha a TikTok-ot tényleg betiltja néhány nagyobb ország is, az mindenképpen olyan lépés, amely miatt át kell majd alakítani a közösségi média stratégiát, ha annak része a TikTok is.

Nem tudom, mit hoz majd a jövő. Lehet, a TikTok megússza, és kompromisszumokkal egyes területeken, de velünk marad. Az is lehet, tényleg tiltólistára kerül. és akkor megnézhetjük majd, milyen módon és milyen sikerességgel lehet ezt végrehajtani egy olyan világban, ahol nincs politikailag vezérelt Nagy TűzFal. 

Szólj hozzá!

Helló, Jazzy!

Címkék: onlinemarketing ajánló AI

2023.03.20. hétfő 09:04 Konrad

konf_nyitooldal_grm-013_neverending-change_800x508px_2022-02-06_vr.jpg

Március 22-én, szerdán fogok egy előadást tartani a Márkaépítés 2023 konferencián. A témám mesterséges intelligencia lesz, de ezen belül annak marketinges használata, és a ChatGPT (és hasonló AI-ok) megjelenésének a kockázatai és várható következményei.

A konefercniát szervező Szakács László Jazzy Rádiós műsorában beszélgettünk erről is, de sok más aktuális témáról is, aminek mind köze van a marketinghez. A felvétel március 9-én készült, és már meghallgatható itt, ajánlom mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

A minimum

Címkék: onlinemarketing weboldal üzlet közösségi média

2023.03.14. kedd 10:39 Konrad

construction-g257832bcf_640.jpg

Azok a cégek, akikkel mi kapcsolatban vagyunk, jellemzően mind már korábban is jelen voltak az interneten és itt folytattak valamilyen marketinges tevékenységet, vagy most indulnak, ezért nincs múltjuk, de pontosan tudják az online marketing jelentőségét. Így sok alapvető dolog már megvan, nem nekünk kell nulláról mindent felépíteni.

Vannak persze esetek, amikor vagy a friss indulás miatt nekünk kell mindent összerakni, vagy olyan céggel kezdünk együttműködni, amelyik korábban nem nagyon foglalkozott az online világgal. Van weblapja, esetleg van valami Facebook oldal is, de ezek nem igazán frissek, nem igazán jók.

Így aztán szoktuk látni, mi az a minimális szint, amit meg kell ahhoz ugrani, hogy elinduljon a kommunikáció. Érdemes ezt összeszedni, mert úgy tűnik, nagyon sok cégnél ez sincs meg. Így az alábbiakban néhány pontban összefoglalom, minek kell legalább meglennie ahhoz, hogy valaki el tudjon kezdeni kommunikálni az interneten. Fontos, hogy ez az alap - ehhez képest még sokkal több minden lehetséges, de ha legalább ennyi megvan, akkor már nem nulláról kell elindulni.

Weboldal

 • Legyen. Ez elég alap dolognak tűnik, de sok céggel találkozunk, akiknek egyáltalán nincs, miközben komoly ismertségük, forgalmuk van.
 • Reszponzív legyen, vagyis egyaránt használható legyen desktopon és mobilon.
 • Ne http, hanem https protokollt használjon.
 • Friss és aktuális legyen a tartalom. Vagyis ne legyen rajta pontatlan kapcsolati adat és ne legyenek fent már nem érvényes tartalmak.
 • Ha vannak közösségi média oldalak, akkor azok legyenek fent a weboldalon is. (Vagyis pl. link a Facebook oldalra.)

Mérések

 • Legyen Google Analytics az oldalon, és az működjön. Még nem baj, ha csak az Universal Analytics, de nyártól már GA4-nek kell lennie. 
 • Legyen a Search Console is beállítva.

Közösségi média, ha van

 • Alap beállítások legyenek meg: pontos név, pontos url, logó, fedlap stb., attól függően, melyik oldalról beszélünk.
 • A kapcsolat információk aktuálisak legyenek.
 • Facebook esetében legyen beállítva a rövidített url.

Hirdetések, ha vannak vagy voltak

 • Legyenek elérhetőek a statisztikák, visszamenőleg is legalább 12 hónapra.
 • Ellenőrizve legyenek az aktuális hirdetések tartalom és link alapján. (Sokszor látunk lejárt tartalmú hirdetést, de néha azt is, hogy nem létező vagy már mást tartalmazó lapra mutat.)
 • A Meta és a Google felületén legyen meg pontosan, hogy kinek milyen a jogosultsága, ki tudja kezelni a bankkártya beállítást stb. (Furcsa, de nem egyszer futunk abba bele, hogy fogalmuk sincs, ki állította be, ki tud hozzáférni. Lehet, már ott sincs a kolléga...)

E-mail

 • Legyen céges. Ha van a cégnek domain neve (és legyen, lásd weboldal), akkor azzal létrehozott e-mail címet használjon. Vagyis ne egy Gmail vagy főleg ne egy Freemail vagy Citromail stb. címet használjunk!
 • Ha lehet, minden kollégának legyen külön céges e-mail címe.
 • Ha van hírlevélküldés, akkor az hírlevélküldő szoftverrel legyen megvalósítva, olyannal, ami méréseket is csinál. (Kinyitás, kattintás minimum.)

Marketing tervezés

 • Egy kérdés van itt, amit biztosan meg kell tudni válaszolni: mi a cég üzleti célja?

Jogi háttér

 • A gdpr szabályozás legyen meg céges szinten.

A fentiek tehát a minimum. Ezek kellenek ahhoz, hogy el tudjunk indulni, ha ezek nincsenek meg, akkor az első lépések általában azok szoktak lenni, hogy mindezt létrehozzuk.

Érdekelnek kedvezményes ajánlatok a marketing területéről? Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! >>>

Szólj hozzá!

Mennyi az annyi?

Címkék: onlinemarketing kampány üzlet

2023.03.07. kedd 09:26 Konrad

algebra-g7441efaf0_640.jpg

Természetesen mi is figyeljük a konkurenciáinkat, mint minden olyan cég, amely versenyző piacon van jelen, és fontos számára az üzletépítés. Sokszor tanulunk abból, amit egy-egy konkurens csinál, máskor fogjuk a fejünket. Számos olyan projektünk volt, amikor más cégek által elkezdett munkát kellett átvennünk és természetesen számos olyan eset is volt, amikor mi adtuk át az ügyfelet másnak.

A napokban találkoztam egy céggel, amely konkrét eredményekkel reklámozza magát. Nem azt mondja el elsősorban, milyen szolgáltatásokat nyújt, hanem egyfajta egyszerűsített esettanulmányként bemutatja, hogy a berakott hirdetési pénzből mennyi forgalmat tudott csinálni. Ügyes, transzparens, és egyértelmű kommunikáció, igaz?

Elsőre valóban annak tűnik, de aztán jobban belegondolva számos problémám van vele. Az adatok szükség szerűen hiányosak. Annyit látunk, hogy miből mennyi lett, azt nem, hogy ez egy cég vagy termékcsoport életében mikor történik. Nem látjuk a konkrét termékeket, szolgáltatásokat. Nem ismerjük az átlagos árrést. Az egyéb kommunikációt. És így tovább. Az már csak hab a tortán, amikor kiszámoljuk, hogy szépnek látszó az eredmény, de valójában ha nem elég magas az árrés, akkor bizony nem szükségszerűen nyereséges ez a kampány...

Ezért vagyunk mi mindig óvatosak a számokkal. Nem ritkán tapasztaltuk, hogy ugyanazon a területen működő cégeknél teljesen eltérő eredmények jönnek, és nem mi vagyunk a bénák, hanem annyi sok más különbség van még, hogy azok bizony befolyásolják az eredményeket.

De az esettanulmányok nagyon jók, nagyon hasznosak. A konferenciákon ezek a kedvenc előadásaim, ha vannak: amikor konkrétumokról beszél az előadó. De fontos, nagyon fontos, hogy ne csak egy-egy elemet nézzünk, hanem a kampány vagy a kommunikáció egészét.

Most akkor hibázik az a cég, amelyik így reklámozza magát? Dehogy, sőt! Nekem nagyon szimpatikus, egy olyan ötlet ez, ami biztosan sokak számára megadja azt a bizalmat, amely után eljutnak ajánlatkérésig. És innen már lehet pontosítani mindazt, amit a kommunikációban leírtak.

Szólj hozzá!

Tanulni kell, ha hibázol

Címkék: üzlet

2023.03.01. szerda 09:51 Konrad

pencil-g47d013a87_640.jpg

A tegnapi Hibázni is tudni kell bejegyzésemre írt választ Máth András, amivel teljes mértékben egyet is értek, íme:

Hibázni kell - de csak ha tanulsz is.

Konrád felvetése a hibázásról teljesen helyénvaló én mégis szeretném ezt kicsit továbbvinni, továbbgondolni, mert nekem nem a hibázás a kulcskérdés, hanem a tanulás és ezen túl ami még nehezebb a tudásmegosztás/tárolás.

Sokan, sokszor beszélnek arról, hogy a hiba szerves része az életünknek, nem kell tőle félni, sőt időnként kifejezetten jó is ha valami nem megy elsőre. Ez mind igaz is, de szinte senki sem teszi mellé, hogy mit kell tennünk ilyen helyzetben, pedig enélkül marad a hibázás keserűsége. Ez a követő lépés pedig a tanulás, tudás-szervezés és azért fordulhat elő, hogy kimarad a következő lépés, mert félünk a tanulástól.

Csak akkor lehetünk valóban haszonélvezői egy hibának, rossz megoldásnak, ha abból tanulni tudunk: máskor, máshol már ne kövessük el ugyanazt a ballépést (persze másikat lehet, és azzel válik majd állandósággá a hiba, de ezt most hagyjuk). Az igazi probléma ezzel a feladattal, hogy a legtöbbünk számára a tanulás/képzés valami távoli, zárt dolog, amit elsősorban iskolában lehet végezni, sokáig tart és a végén valami rossz (néha jó) élményként megélt számonkérés tartozik hozzá. Pedig ez nincs így (pontosabban nem kellene, hogy így legyen!): tudás szerzünk a boltban, a gyerekünkkel/szülővel való játékban, olvasással, videónézéssel és minden egyébbel - csak éppen az a kérdés, hogy ez a tudás mennyire stabil, mennyire tudjuk később is előhívni vagy alkalmazni. Ahogy a magánéletben, úgy a munkánkban is ez kiemelt jelentőségű, ha elég figyelmet fordítunk a tudás rögzítésére, tárolására, mert a munkahelyen van még egy nehezítő körülmény: nem csak egyedül vagyunk, tehát a tanulságoknak, tapasztalatoknak is több emberhez kell eljutniuk, akár még olyanokhoz is, akik maguk éppen abban a kérdésben nem hibáztak (pl. mert nem is találkoztak a feladattal).

Nagy szerencse, hogy az ilyen jellegű kérdéseknek már van saját módszertana, eljárásrendje, bár tapasztalatom szerint elég kevesen alkalmazzák kellő tudatossággal: A tudásmanagement megoldások még úgy sem terjedtek még el eléggé, hogy bizony elég sokan, sokszor hibáznak. Szóval nem attól kell félni, hogy hibázunk, hanem attól, hogy nem tudunk belőle céges szinten is érvényes tudást építeni.

Szólj hozzá!

Hibázni is tudni kell

Címkék: üzlet

2023.02.28. kedd 09:42 Konrad

crushed-paper-ged3cdf487_640.jpg

Tudom, hogy te is hibáztál már. Én is. Tévedünk, rosszul mérjük fel a lehetőségeket, valamit nem veszünk figyelembe, tájékozatlanok vagyunk, vagy egyszerűen csak rossz irányba indulunk. Hibázunk. Ez nem szégyen, ez nem bűn, ez egy helyzet. Olyan helyzet, amivel kezdeni kell valamit.

A hiba természetes, a hiba része annak, hogy dolgozol, hogy alkotsz. A hiba akkor probléma, ha megpróbálod tagadni, ha nem ismered be, ha elkendőzöd, eltakarod. A hiba ugyanis az esetek nagy részében helyrehozható. Ha időben észreveszed, még az is lehet, nem is okoz kárt. De egy dolgot nem szabad tenni: tagadni.

A hiba megoldása, kijavítása ugyanis egyértelműen azzal kezdődik, hogy elismered a létezését. Aztán megnézed, mi vezetett a hibához, és megpróbálod megtalálni azt az utat, ami kijavítja a hibát, ha ez lehetséges. És ha így teszel, akkor a hiba segíthet jobban megérteni a folyamataidat, tanulhatsz belőle, segíthet fejlődni. Így a hiba, bár önmagában nem jó, de annak kijavítása akár még hasznos is lehet.

Persze a hibát a legjobb elkerülni, de ha mégse sikerül, akkor tanulni kell belőle, hogy legközelebb már ne történjen meg. Egyszer elkövetni egy hibát elfogadható. Kétszer ugyanazt a hibát elkövetni már sokkal kevésbé. Ezért is kell elismerni a hibát és feltárni annak az okát.

Egy dolgot kell még tudni: a hibára nem lehet építeni. Ha ugyanis a hibát nem javítod ki, majd így lépsz tovább, akkor annak olyan következményei lehetnek, amelyek később sokkal súlyosabbá válnak, mint az eredeti tévedés volt.

Tanuljunk meg tehát együtt élni azzal, hogy néha hibázunk. És ha így történik, nézzünk azzal szembe, javítsuk ki, és megerősödve lépjünk tovább.

A cikk folytatása, Máth András reagálása >>>

Szólj hozzá!

Fizetni fogsz

Címkék: üzlet facebook meta twitter instagram

2023.02.21. kedd 10:54 Konrad

marketing-online-g68a88a29f_640.jpg

Kétségtelenül a hónap legfontosabb online médiás híre, hogy a Meta pénzt fog kérni a hitelesített profilokért. Amikor még tavaly a Twitteren ezzel az ötlettel jött elő Elon Musk, mindenki egyöntetűen felhördült, és hülyének titulálta - és amúgy a Twitter megoldása mintha valóban nem lenne ennyire átgondolt. De a Facebook és az Instagram esetében ez a nagy felháborodás elmarad, azt hiszem tanultak a Twitter-fiaskóból.

Ez a fizetős hitelesítés viszont több dologra is rámutat, érdemes ezeken elgondolkodni. Az alapvetően ingyenes platformoknak, mint amilyen a Facebook vagy a Twitter, a bevételük meghatározó része reklámokból érkezik. És ez azért is lehetséges, mert a felhasználók jól célozhatók, így lehet hatékonyan reklámozni. Még akkor is, ha amúgy iszonyú sok a felhasználó. Mert hiába nézi sok ember a Facebook-ot - immár 2 milliárd fölött jár ugye a teljes felhasználószám - ha azon belül nem tudnánk elérni a bennünket érdeklőket. Ha nincs célzás, akkor a holtszórás hatalmas, a kampányok hatékonysága meg nulla közeli. Csak a globális márkáknak érné meg használni, és az meg ugye egy véges piac.

De a célzási lehetőség az utóbbi években folyamatosan szűkül. Aki használja mondjuk a Meta hirdetési platformját, pontosan tudja, hogy sokféle - egyébként nagyon hatékony - célzási lehetőségtől kellett elköszönnünk. Aztán a cookie szabályozás szigorítása, a 3rd party cookies várható kivezetése mind további nehezítés lesz. Ezzel együtt olyan fontos piacon, mint az Európa Unió, jelentősen szigorodott az adatkezelési elvárás, és ez előrevetíti, mi történhet más piacokon is a jövőben. Így a célzások hatékonysága jelentősen csökken, a hirdetőknek egyre kevésbé hatékony a platform, így csökken a hirdetési bevétel is. Persze itt még nem tartunk, de ez egy lehetséges irány, és érdemes erre is felkészülni.

Egyfajta menekülési út a fizetőssé tétel, vagy a részben fizetőssé tétel. Ha a reklámbevétel nem elég nagy, mert szűk az elérés, túl kicsi piacra lövünk, akkor is ez lehet a finanszírozási megoldás. Ha a jövőben szeretnénk a hirdetőktől függetlenebbé válni, akkor is ez a jó út. Egyre több cég meri felvállalni, hogy pénzt kérjen a szolgáltatásért. Már idehaza is megjelent ez sok éve. Először a tartalmakért kértek cégek pénzt, ami kezdődött a niche piacokon, aztán az olyan nagyobb szereplők is léptek, mint a HVG vagy a 444.hu. De az elmúlt hetek híre volt, hogy a tavaly eladott Citromail.hu is fizetőssé válik.

A hagyományos médiamodell az internet előtti időkből az előfizetéses-fizetéses modell volt, amit kiegészítettek a reklámok. A napilapok, hetilapok mind pénzbe kerültek, de még rádió, majd később televízió előfizetési díjat is kellett fizetni - és ez nem ugyanaz, mint a kábeltévé díj. Ez a modell a mai napig működik a print piacon, de az online sokat gyengítette. Részben pont az ingyenesség miatt: a reklámbevétel alapú modell sokkal vonzóbb a felhasználóknak. De ennek a modellnek számos baja van, kezdve a reklámozó cégek befolyásával, folytatva a forgalom mindenáron való növelése miatt kitalált technikákkal. Ezért is bírálták és bírálják sokan.

Lelkesedésből viszont nem lehet jó tartalmakat előállítani, valakinek fizetnie kell. És ha nem a hirdető fizet, akkor vagy a kormányzat fog, vagy te. De ha a kormányzat fizet, akkor is te fizetsz, hiszen az adópénz is tőled származik.

A konklúzió egyértelműen az, hogy fizetni fogsz. Fizetni fogsz a jövőben a tartalmakért, a szolgáltatásokért. Ahogy egyébként már most is fizetsz a Netflixért, a Disney+-ért és társaiért is. És ez szerintem alapvetően jó hír. A reklámok mindenhatósága csökken, a felhasználói igények karakteresebben megjelennek, és sokkal jobb üzleti terveket is lehet majd a jövőben készíteni.

Szólj hozzá!

Az Armageddon elmaradt

Címkék: üzlet

2023.02.14. kedd 10:55 Konrad

a-sinking-statue-of-liberty-gdb12c157d_640.jpg

Sokan vágtak bele úgy ebbe az évbe, hogy nem lesz jó a forgalom, nem lesz olyan erős az év eleje, mint a korábbi években volt - bár ne feledjük, a "korábbi évek" mostanában nem voltak szokványosak. Úgy tűnik, egyelőre elmarad az Armageddon, vannak vásárlók, van forgalom. Nem erős forgalom, de év eleje van - sok esetben nincs nagyobb visszaesés, mint amit a szezonális hatás indokol.

Nem tudom, mennyire lesz tartós ez a helyzet, a makrogazdasági mutatók nem szépek. Technikailag recessziós helyzetben vagyunk (nem év-év alapon), miközben az infláció egyelőre nem nagyon lassul (bár mintha lennének erre utaló jelek). Miközben a forint kicsit erősödött, ez nem tudni, mennyire tendencia, mennyire "marad így". Ami biztos az a bizonytalanság. Plusz vannak még olyan tényezők, amik a hivatalos számokban nem látszódnak, de majd csak mostanában látjuk a hatásukat. Például új pályázatokat nagyon régen írtak ki...

A kkv szektor mindig is a fogyasztásra volt igazán érzékeny, vagyis nem a makrogazdasági mutatók azok, amik meghatározzák, hogyan is érezzük magunkat. Fontosak, mutatnak tendenciákat, de a nap végén az az érdekes, amit a havi forgalom mutat. És ez egyelőre nem katasztrofális. Tény, ehhez kell az, hogy folyamatosan hirdessünk, akciózzunk, vagyis így az év elejével se engedjük el a kommunikációt. De ahol ez megvan, ott nincs probléma, jönnek a bevételek.

Ez ugyanakkor rámutat arra is, hogy mennyire fontos a jó kommunikáció: olyan időszakokban, amikor nem pörög, nem növekszik a gazdaság, sokkal fontosabb. Ilyenkor lényegében létkérdés kiemelkedni, létkérdés az, hogy a megfelelő üzenetekkel elérjük a vevőinket. És ha lehet, mindezt minél hatékonyabban.

A gazdaság nem állt le, és azt hiszem nem is fog, így van mire tervezni, van mire építeni. Ez az év is "működik", az Armageddon egyelőre elmaradt.

Szólj hozzá!

A figyelem hiánya

Címkék: onlinemarketing kreatív

2023.02.08. szerda 09:58 Konrad

slip-up-g3de6ef08e_640.jpg

Készítettünk egy fizetős szolgáltatást, feltüntettük az árat, benne van a leírásban, hogyan kell majd fizetni, mégis minden második érdeklődő elcsodálkozik, hogy ez pénzbe kerül. Miért van ez? Hogy lehet az, hogy miközben oda van írva, hogy mennyi az ár, le van írva a fizetési folyamat, mégsem tudatosul ez azokban, akik megadják a saját adataikat, hogy érdeklődnek?

Elküldök egy leírást egy alvállalkozónak, hogy mit csináljon meg, van benne hat kérés, ebből négyet vesz figyelembe. Mi lett a másik kettővel? Miért nem látta, amikor válaszolt, hogy hé, itt nincs meg minden? És amikor megkérem, hogy azokat is meg kell csinálni, akkor vagy tudomásul veszi, vagy néha meg is sértődik...

Megírunk egy posztot egy ügyfélnek, amiben van egy picit hosszabb leírás. Érdekli az embereket, jönnek a lájkok,megosztások kommentek. És a kommentek fele olyan dolgot kérdez meg, ami egyébként oda van írva a posztba. Miért kérdezi? Miért nem olvassa el?

Tudnám hosszán sorolni a hasonló példákat. Mindegyikben az a közös, hogy miközben ott van az információ, elérhető, értelmezhető, mégsem jut át a vevőnek. Mi lehet ennek az oka?

Alapvetően minden eset visszavezethető a figyelmetlenségre. A figyelmetlenségnek persze számos oka lehet. Ilyen ok az, ha a téma nem fontos, és csak átfutja az ember. Vagy ha egyszerre túl sok az információ, és a felénél elfárad. Vagy ha nem tudja értelmezni a szöveget, így belebonyolódik.

Hiába tanítják az iskolában a figyelmet (a sokak számára oly gyűlölt szöveges feladatok mind erről szólnak: olvasd el, értelmezd, írd le egyszerűbben), hiába tudjuk, hogy erre szükség van, a mindennapokban sokan ezt nem tudják alkalmazni. Egy része teljesen érthető: egy egyszerű cikk, főleg, ha bulvár, bár a befogadó számára érdekes, de senki nem fogja ellenőrizni, mennyi ment át. A munkával kapcsolatos figyelmetlenség sokszor a nagy terhelés, a stressz miatt fordul elő. A rövid határidők nem segítenek az odafigyelésben... Amikor pedig valaki megrendel valamit úgy, hogy nem olvassa végig vagy nem érti meg, az elsősorban azért lehet, mert ami megmaradt, az tetszik neki, és a többi már nem is érdekes - plusz van még lehetőség később visszalépni. Ha ott és azonnal kellene fizetni, persze újra elolvasná.

Attól, hogy meg tudjuk érteni a figyelmetlenség okait, még nem érdemes túllépni ezen, sőt. Figyelembe kell vennünk ezt, és ennek megfelelően érdemes a kommunikációnkat is felépíteni. Például az üzenet egyszerűsítésével, szétbontásával. Például a megfelelő csatorna megválasztásával. Vagy azzal, hogy visszaellenőrizzük a kapott választ. Számos megoldás létezik, amiket egyébként használunk is.

Egyet viszont nem érdemes tenni: lehülyézni a másikat ezek miatt. Miközben tényleg sokszor azt érzi az ember, hogy "ez hülye", előbb-utóbb kiderül, nem az, csak a téma számára ismeretlen, idegen vagy teljesen új, és emiatt még nem jutott el odáig, hogy teljesen feldolgozza. 

Az online kommunikáció egy olyan közegben történik, ahol mérhetetlenül sok információ ömlik ránk. Ebben a közegben önmagában már a figyelem megragadása is kihívás, az üzenet pontos átadása pedig siker. Gondoljuk ezeket végig, amikor kampányokat tervezünk!

Szólj hozzá!

Az online sivatag

Címkék: üzlet

2023.02.02. csütörtök 10:33 Konrad

img_20220823_144224.jpg

Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a hazai cégek úgy általában azért többé-kevésbé megoldják az online jelenlétüket, van használható weboldaluk, kommunikálnak. De a valóság időről-időre megcáfol. A munkám miatt általában olyanokkal találkozok, akiknek van elképzelésük az online kommunikációjukról, tudják, miért kell és hogyan kell azt csinálni. Legalább az alapokkal tisztában vannak. Ezért alakul ki bennem egy pontatlan kép.

Most az egyik ügyfelünk viszonteladóinak az online jelenléteit nézzük át. Ezek mind hazai kisvállalkozások jobbára, néhány fős cégek. Általában valami helyi szolgáltatást nyújtanak (a téma alapvetően nem érdekes), elsősorban lakosságnak vagy a helyi cégeknek. Vagyis alapvetően a megtalálhatóságuk, az ismertségük ma már egyre jobban függ az online jelenléttől.

Ehhez képest többüknek nincs egyáltalán weboldala, és akiknek van, azok egy része is elhanyagolt. Még flash tartalmat is sikerült találni... 2023-ban. Persze már semmi nem jeleníti meg. És akiknek nincs weboldaluk, azok lényegében nem is kommunikálnak a neten. Ugyanez igaz a közösségi média jelenlétre is: esetleg van Facebook oldal, de sem beállítva nincs rendesen, sem használva sincs.

Persze vannak cégek, nem kevesen, amelyek viszonylag friss weboldalt használnak, alkalomszerűen vagy rendszeresen posztolgatnak a Facebook-on, de hibákat itt is találunk szép számmal. Például nincs beállított mérés (semmilyen), a weboldalon még ott van a karácsonyi akció, a Facebook oldalnak nincs rövidített neve, és így tovább. Szóval, valami van, de nem az igazi.

Egyébként ez a kutatásokból is kiderül, és az is, hogy sokszor az alapokkal van baj: sem akarat, sem tudás nincs arra, hogy javuljon a helyzet.

Lemaradunk. Ha nincs egy stabil, jól működő hátország, ha a cégek jelentős része nem tartja fontosnak az online jelenlétet, akkor arra nem tud épülni egy jó kiszolgáló ipar, ami aztán kitermelné a kiemelkedő tudású szakértőket. És ezt látjuk magunk körül. Ezt látjuk, amikor nehéz jó szakembert találni, amikor a szomszédos országok webáruházai terjeszkednek nálunk és sokkal kevesebb hazai cég megy külföldre, amikor megpróbálunk valamit keresni az interneten...

Nem tudom, mit lehetne ez ellen tenni össztársadalmilag, de azért egyéni lépéseket el tudok képzelni. Például a vevői oldalról az igény megfogalmazását (miért nem friss a weboldal?), a nagykereskedők, hazai márkaképviseletek aktív támogatását, a kamarák oktatási programjait. Mert jó lenne kitörni ebből a helyzetből.

Szólj hozzá!

Multitasking és célcsoport

Címkék: kreatív video

2023.01.30. hétfő 09:54 Konrad

multitasking-g90fa4acaf_640.jpg

Ahhoz, hogy jó reklámokat tudjunk csinálni, érteni kell a célcsoportot. Érteni kell, mire van szüksége, mit szeret, hogyan viselkedik... Vagyis figyelni kell rá. A célcsoport így kimondva persze egy massza, sok ember összessége, ezért is jó módszer a perszónák létrehozása, amikor egy-egy személyt építünk fel, amelyik reprezentálja a célcsoportunk egy részét. És ez sokat segít abban, hogy megértsük, milyen legyen az üzenet, hogyan csomagoljuk azt, milyen csatornákat használjunk és így tovább.

De mindehhez kellenek az információk: ismernünk kell a piacot, a célcsoportot alkotók viselkedését, vágyait. Éppen ezért kell sok olyan cikket olvasni, ami az aktuális kutatásokról szól, vagy egyszerűen arról, hogy milyen irányba változnak a felhasználói szokások. Ebben hatalmas segítség a közösségi média: olyan emberek gondolkodásába láthatunk bele viszonylag egyszerűen, akiktől egyébként kulturálisan, korban, földrajzilag távol vagyunk.

Így amikor meg kell tervezni egy kampányt, amikor ki kell találni, milyen egy perszóna, van hova nyúlni. Láttuk már, mit várnak el az internettől, mit használnak és hogyan. Mert magunktól nem biztos, hogy mindenre gondolnánk.

A hétvégén szembejött egy videó, ami egy ránézésre 5-8 év körüli gyerekről szól, aki két eszközzel egyszerre játszik és TikTok videót néz. Olyan szintű multitasking, amit magamtól biztos nem találnék ki. Egyszerűen szédítő, amit  csinál, íme >>

(Előbb nézd meg a videót a linkre kattintva, nem hosszú. Tényleg nézd meg.)

Lehetne szörnyülködni, hogy amit látunk, az mennyire nem normális, de ha belegondolunk, azért ugyanezt mi is megtesszük, kicsit másképp. Például amikor egyszerre vezetünk és rádiót hallgatunk. Vagy amikor megy a háttérben a tévé, miközben mondjuk főzünk. Hogy ez nem ugyanaz? Miért ne lenne ugyanaz? Csak más az intenzitása... Igen, a gyerek sokkal jobban pörög.

És most képzeld el, hogy olyan reklámot - vagy bármilyen audiovizuális anyagot - kell készítened, amit ez a gyerek észrevesz és hat rá. Hagyok időt.

Igen, ki kell dobnod az olyan szöveget, ami hosszabb 4-5 szónál. Inkább csak 1-2 legyen. Oké, a fotó önmagában nem elég, esetleg ha animálod, de talán mégis maradjunk a videónál. És nem, nem lesz jó, ha hosszabb 10 másodpercnél. És ez a 10 másodperc pörögjön: legyen látványos, legyen sokszor vágott, legyen lényegre törő.

Ha ez a gyerek felnő, biztos fog lassulni, de nem sokat. Talán túllép azon, hogy ennyire gyorsan fogyasszon párhuzamosan tartalmakat, de a multitasking megmarad. Hiába fogod a reklámot az orra alá nyomni, hiába nem fogja tudni elkapcsolni, majd addig csinál mást. Ehhez kell majd alkalmazkodunk. Itt lesz szép nyerni.

Szólj hozzá!

Néhány gondolat az e-mail-ről

Címkék: üzlet email marketing

2023.01.26. csütörtök 10:49 Konrad

email-g02017f750_640.jpg

A múlt heti Marketing Fesztiválon többek között az e-mail marketingről beszéltem. Lehet, meglepett pár embert, hogy nálam ebbe nemcsak az tartozik bele, amikor tömegével küldünk ki leveleket - hírlevelet, eDM-et -, hanem az is, hogy egy vállalkozás milyen e-mail címet használ.

Most is ezzel kezdtem ezt a részt: az e-mail a napi munkában. És ennek fontos eleme, hogy a címünk pontosan micsoda. Az e-mail ugye két elemből áll: a tulajdonos nevéből vagy arra utaló megnevezésből és a domain-ből. Egyszerűbben: ami a @-tól balra van és ami attól jobbra.

Kezdjük a domain-nel, vagyis azzal, ami a @-tól jobbra van. Ez a tapasztalatom szerint három nagy csoportba sorolható: valamilyen internetszolgáltató neve, valamilyen ingyenes e-mail szolgáltató neve vagy a cég domain neve. Ezek közül üzletileg csak egy, a cég saját domain neve a jó. Ha valaki a másik kettőt használja, akkor az komoly kockázatot vállal, nem beszélve arról, hogy elveszít egy kommunikációs lehetőséget is.

A kockázat abban van, hogy sem az internetszolgáltató, sem az ingyenes e-mail szolgáltató domain neve nem a sajátunk. Az megváltozhat, megszűnhet. Emlékezzünk csak arra, amikor az UPC megváltoztatta az e-mail-hez használt címek domain-jét! De számos ingyenes e-mail szolgáltató is volt az elmúlt bő húsz évben, amelyek mára nem léteznek. Vagyis az ilyen e-mail cím tőlünk függetlenül megszűnhet vagy megváltozhat. Ez részben azért kellemetlen, mert elveszíthetjük a levelezésünket, a régi leveleket, de azért is, mert a címet használjuk reklámokban. Nem kevés olyan kamionponyvát látok, amin valamilyen internetszolgáltató által adott e-mail cím van... 

Az én e-mail címem, amit megadok mindenkinek, az onlinemarketing.hu domain-re végződik. Előfordult már, hogy rákérdeztek, akkor mi marketinggel foglalkozunk? És így lett egy orvosi vizsgálatból ügyfelünk. Vagyis önmagában a név is mint reklámelem működik.

A fentiek után tehát egyértelműen javaslom: aki céges kommunikációra használ e-mail címet, az mindig használjon saját domain-t! Fontos, hogy ettől még használhatjuk a Gmail-t levelezésre: be lehet azt állítani, hogy a Gmail levelező felületén kapjuk meg a céges domain-re érkezett e-maileket, és az elküldött levelekben is az a cím legyen.

Ha a domain-t rendbe raktuk, lássuk a cím másik elemét: azt, ami a @-tól balra van. Ez vagy a nevünk, vagy valamilyen titulus (pl. ügyvezető) vagy általános név (pl. info).

Először is, fontos, hogy nem tudunk használni az e-mailben ékezeteket. Ez elsősorban azoknak kellemetlen, akiknek a neve ékezettel egészen mást jelent, mint ékezet nélkül. (Klasszikus példa erre a szárnyaló - szarnyalo.) Ilyen esetben érdemes úgy alakítani a nevet - pl. a keresztnév használatával - hogy az ne legyen ciki. Persze ha főleg nem magyar nyelvterületen használjuk, akkor ez nem annyira érdekes.

Másodszor: néha lehet szerencsétlen a rövidítés is, vagy a cím kiolvasása. Gondoljunk csak arra, hogy a @ jelet magyarul "kukac"-nak olvassuk, és ha előtte olyan név van, ami egyben egy jelző is... Innen mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Harmadszor: ha olyan e-mail címet használunk, amiből nem derül ki, ki fogja megkapni, sokkal személytelenebb lesz a kommunikáció. Még akkor is, ha a cég vezetése látni akarja az összes levelet, vagy csak egy e-mail fiókot akar használni, érdemes a kollégáknak saját címet alkotni (ezek lehetnek önálló fiókok, de lehetnek "alias"-ok is, vagyis a cím mögött nincs önálló fiók, át van irányítva minden levél valahova). Több cég él azzal a lehetőséggel, hogy használ magyar és angol címformát is (vezetéknév.keresztév@ és keresztnév.vezetéknév@), amik persze mind ugyanabba a fiókba mennek. Sőt, néha létrehoznak rövidebb címet is, ha valakinek túl hosszú a neve. Ez mind jó lehetőség, csak arra figyeljünk, hogy reklámban, névjegykártyán stb. a rendes, hivatalos cím szerepeljen.

Amit az üzleti e-mailek esetében kerüljünk, az a vicceskedő címek. A "bigboy", "darling", "nyuszomuszo" és hasonló címek magánlevelezésben még működnek, de üzletiben már nem. Ha egyébként ilyen neve van a fiókunknak, akkor üzleti célokra használjunk átirányítással egy kevésbé vicces, ám sokkal komolyabb címet. Így nem kell másik fiók, de mégis megmarad az az üzleti komolyág, ami minimálisan szükséges.

Összefoglalva tehát: az e-mail marketing szerintem ott kezdődik, milyen formájúak a címeink. Ha helyesen akarunk eljárni, akkor a céges domain legyen a cím, és minden kollégának saját címe legyen.

Ellenőrizd le, nálad ez hogy néz ki! Nekem sok munkához kell főleg kisebb cégek, vállalkozások e-mail címét átnéznem, és úgy látom, van mit tenni ezen a téren.

Szólj hozzá!

Szoktál számolni?

Címkék: onlinemarketing kampány üzlet

2023.01.24. kedd 09:38 Konrad

mathematics-g31a86def1_640.jpg

Rászoktam arra, hogy az árajánlat adásokat matekozással kezdem. Ha pontos az ajánlatkérés, és ismert a cél, akkor ki tudom számolni, kb. mennyit is érhet a mi munkánk. Ezt aztán összevetem a kért feladatokkal, és így sokkal könnyebben tudok olyan ajánlatot készíteni, ami kölcsönösen előnyössé válik. Például ha úgy érzem, sokba kerülne a kért feladat, kínálok reálisabb csomagot is - ami bár kevesebb feladat, de anyagilag jobban megérheti.

Matekozni kell a marketingben. Aki ezt nem teszi, az nagyon könnyen úgy fog járni, hogy a szép kampányokból nem tud a cég megélni. Ha nem sikeres anyagilag az, amit csinálunk, akkor igazából minek csináljuk? A marketing feladata az üzleti célok támogatása, az üzleti célok meg mindig valamekkora összegben realizálódnak a nap végén.

Marketingesként a matekozás azt jelenti, hogy folyamatosan követjük, mennyit költünk, és az mennyire tud megtérülni. Ha kell, heti szinten is kiszámítjuk, milyen arányban sikerült a berakott marketingpénzből bevételt csinálnunk. Ennél tovább általában nem kell mennünk, innentől a vállalkozónak a dolga, hogy tudja, ez neki mennyire nyereséges. De ha kapunk plusz információkat, például tudjuk, mennyi az átlagos árrés, akkor már azt is látjuk, növeljük-e a cég potenciális nyereségét vagy sem.

A Marketing Fesztiválon megkérdeztem, hányan számolnak ROI-t, és nagyon kevesen emelték fel a kezüket. Amin nem is csodálkozok, egyrészt vélhetőleg néhányan nem tudták, mi ez a kifejezés, másrészt nem is kell minden pozícióban ezt számolni. A gyakorlati tapasztalatom egyébként az, hogy azok számolnak megtérülést, akik nagyon kicsik, vagyis minimális forgótőkével rendelkeznek, és a nagyon nagyok, akiknél ez kötelező. Sok közepes vállalkozásnál bár vannak mindenféle megtérülési számok, de ezek nem ritkán nincsenek direkt kapcsolatban az egyes marketing eszközökkel.

Pedig ha nem vagyunk képben a számokkal, akkor könnyen jövünk olyan ötletekkel, amiből nincs elég bevétel. És ez előbb-utóbb csődbe fog vinni...

Szólj hozzá!

A képernyő és a gyerekek

Címkék: közösség ajánló

2023.01.13. péntek 10:03 Konrad

fox-g681d253e4_640.jpg

Kicsit szerencsém van, hogy a gyerekeim úgy nőttek bele a kézi okoseszközök (telefon, tablet) világába, hogy már nagyobbak voltak. Hat-nyolc éves koruk előtt még nem voltak ilyen gépek, így fel sem merült, használhatnak-e. Persze számítógép és internet volt, és mivel én már majdnem harminc éve folyamatosan netezek, így ők sem tudták ezt elkerülni.

Így nincs igazán tapasztalatom a kisgyerekek mobilozásával, de a számítógéphasználatával igen. És bár tudom, hogy minden gyerek más, mégis úgy érzem, van tapasztalatom arról, szülőként mit lehet vagy érdemes tenni, amikor ez a kérdés felmerül.

A téma apropóját egy cikk adja, ami a Qubit-en jelent meg, és végre nem démonizálja a gyerekek mobilozását:

KEDVES SZÜLŐK, IDEJE ELFOGADNI, HOGY NEM LEHET MEGMONDANI A GYEREKNEK, MENNYI IDŐT TÖLTSÖN KÉPERNYŐ ELŐTT

A legtöbb dologgal egyetértek, amit a cikk sugall: a tiltás nem jó, az online élet a gyerekeknél összefolyik az offline világgal, mára olyan eszköz lett a mobil, amely része a mindennapunknak, és nemcsak szórakoztat vagy egy-egy feladatot old meg.

Én még annyit tennék hozzá, hogy a tiltás vagy a korlátozás legnagyobb veszélye az, hogy egy gyerek számára a tiltott, nehezen elérhető dolgok mindig érdekesebbek, így minél inkább tiltunk valamit (amit közben mi magunk használunk), annál jobban szeretné ő is csinálni. Az pedig, amikor megvonással büntetünk, lényegében azt jelenti a gyereknek, hogy amit elvonnak tőle, az értékes, olyan valami, ami fontos, és nemcsak neki, hanem a szülőnek is. Így kialakul a fejében az, hogy a mobil jó dolog, a mobilozás érdekes és trendi. Vagyis ezzel lényegében az ellenkező hatást érjük el, még ha elsőre jó megoldásnak is tűnik az, amit csinálunk.

A cikk egyáltalán nem foglalkozik azzal a vetületével ennek a kérdésnek, ami viszont engem, marketingest érdekel: mennyiben változtatja meg a gyerekek nevelését, világképét és fogyasztásai szokásait az, amit látnak a képernyőn?

Azt kell mondjam: nagyon. Korábban is igaz volt, hogy a gyerekre hat a környezete, amit a szüleitől, barátaitól, társaitól lát, azt tekinti mintának. Olyan zenéket fog szeretni, olyan ruhákat fog hordani, olyan szókincse lesz, és így tovább.

Most, a digitalizált világunkban sem lett ez másképp, csak a mintaadó közeg lett sokkal szélesebb: mára egy TikTokker, egy YouTube-er nagyobb mértékben befolyásolhatja a gyerekeinket, mint mondjuk egy tanár vagy egy nagyszülő. És szerintem ez az, ami az elsődleges kockázat: a szülői felelősség abban van, hogy időben fel kell ismerni, ha az irány rossz, a gyerek számára káros. Ehhez pedig ismét ott tartunk, hogy fontos a gyerek-szülő kapcsolat, fontos az odafigyelés és nagyon fontos a kölcsönös bizalom.

És még egy dolog: az elfogadás. Annak az elfogadása, hogy nagyot változott a világ, és a változás folyamatos és gyors. Már öt év korkülönbség is elég ahhoz, hogy teljesen más mintákat lássanak a gyerekek, teljesen más eszközhasználatot tanuljanak meg. És ami igaz most, 2023-ban a mondjuk 6 évesekre, az már nem lesz igaz 2026-ban az akkor 6 évesekre.

Szülőként nehéz lett a dolgunk: egy olyan mocsárban sétálunk és vezetgetjük a gyerekeinket, amit mi se ismerünk. Mi magunk is hibázunk, és ezeket a hibákat aztán felismerjük a gyerekeinknél is. Mit tudunk csinálni? Bízni magunkban, és elfogadni a helyzetet. És türelmesnek lenni. Magunk felé is, de elsősorban a gyerekeink felé.

Szólj hozzá!

Helló, 2023!

Címkék: onlinemarketing ajánló

2023.01.09. hétfő 10:05 Konrad

goals-gc8885c760_640.png

Most, hogy 2023-at írunk, talán érdemes egy kicsit előre is tekinteni. Nem jósolgatok, hiszen arról már írtam egy bejegyzést tavaly, most csak arról írok, ami biztosan lesz.

Januárban ismét lesz Marketingfesztivál, mára ez egy kötelező szakmai évindító eseménnyé vált. Idén én is előadok, gyertek el, érdemes lesz! Fogok írni még erről külön ajánlót is azért a napokban.

A Bindex Audit szolgáltatásunk szépen beindult, már csak februárban tudunk új ügyfelekkel foglalkozni, de akkor igen, így ha szeretnéd átvilágítani a céged marketing folyamatait, jelentkezz bátran! Közel 200 kérdésen megyünk végig, 14 témakörben, és hidd el, nagyon alaposak vagyunk.

Januárban is küldjük a hírlevelünket, nem kerül semmibe, de garantáltan reklámokat fog tartalmazni - kedvezményesen elérhető termékeket, szolgáltatásokat, ami érdekelhet, ha marketinges vagy vagy vállalkozó. Iratkozz fel, ha még nem tetted meg!

Dolgozunk az Onlinemarketing Klub megújításán, tavaszig biztosan elkészülünk, érdemes követni és akár már most regisztrálni. Bővebben majd erről is írok, ezt egyelőre tekintsd teasernek...

Nálunk is elindult az év, számos új feladattal, de továbbra is emberi tudással. Izgalmas játék a ChatGPT, de nem azzal fogunk tartalmakat készíteni, továbbra sem. Lehet vele próbálkozni, lehet vele ötleteket kipróbálni, de a minőségi munkához ez nem való.

Vágjunk neki hát az új évnek, és bízzunk abban, hogy mégsem lesz annyira rossza a gazdasági helyzet, mint ahogy azt korábban feltételezhettük. Egyelőre megvan rá az esély.

Szólj hozzá!

Kettőezerhuszonhárom

Címkék: onlinemarketing keresőmarketing seo sem ajánló üzlet stratégia közösségi média

2022.12.31. szombat 11:43 Konrad

2023fear.jpg

Amikor vége van az évnek és jön az új, olyankor mindig tartunk egy kis számvetést, majd azonnal megpróbáljuk megjósolni, milyen lesz az új év. 2022. igazi átmeneti év volt: két nagyon pocsék év után jött egy olyan, amitől sokat vártunk, de azt a sok várakozást nem tudta betölteni. Miközben a covid már a világ nagy részén nem okoz gondot (Kínát kivéve), aközben az orosz agresszíó miatt kitört háború érinti nemcsak Európát és ezen belül hazánkat, de lényegében az egész világot. És miközben Ukrajna küzd a függetlenségéért, azért nem állt le az élet a marketingben sem.

2022-re a háború és az előző két év hatása miatt sok dolgot át kellett mindenkinek gondolnia, újra kellett terveznie. Megjelent a régen látott magas infláció, az energia ára az egekbe röppent majd konszolidálódott az év végére, de a kiszámíthatatlanság megmaradt (és az elhibázott orbáni politika miatt sajnos kis hazánkban stabilan marad a magas ár még jó ideig), és mindezt tetézi a növekedés visszaesése, sőt, várható a stagfláció is (vagyis amikor magas infláció mellett visszaesik a gazdasági teljesítmény). Nem, 2022 nem volt egy sikerév. 

Nem volt az a marketingben sem, nem jött semmi igazán új és használható dolog. Ellenben a crypto pénz piaca összeomlott, a Metaversum-ról kiderült, hogy sokkal inkább pénztemető jelenleg, mint a jövő Facebook-a, és lassan kezdik a cégek is felismerni, hogy számos megváltónak tűnő megoldás már nem is annyira hatékony, mint ahogy addig gondolták. Talán az AI megjelenése az egyedüli olyan újdonság, amivel el kell kezdenünk számolni, de ez még inkább játék, nem gyakorlat. Igaz, gyorsan a napi munka részévé válhat.

De mi fog történni 2023-ban? Erre én most nem fogok elkezdeni jósolgatni, de összeszedtem 26+1 cikket, ami erről szól. Van köztük pár magyar, de persze a többség angol nyelvű. Igyekeztem kicsit csoportosítani, talán így könnyebb átnézni azt, ami érdekes lehet. Ilyen lesz akkor 2023?

Design

Itt van 8 grafikai trend, amely várható 2023-ban szépen összefoglalva egy infografikában.

Aztán itt van még 12 grafikai trend, ugyanúgy inforgrafikába, akár a fenti folytatásának is felfoghatjuk.

Itt pedig maguknak az infografikáknak a várható trendjei nézhetők meg.

SEO+SEM

Készüljünk 2023-ra, itt van 78 SEO statisztika, amit érdemes ismernünk.

Itt pedig egy Excel-sablont kapunk arra, hogy magunk is tudjunk tervezni az új évre, az új évben.

A profik ezt tudják, de érdemes átnézni: milyen jelentések, mérési eszközök fognak kelleni jövőre.

Íme 5 marketing trend és 3 stratégia, amit érdemes ismernünk, ha a keresőmarketinggel foglalkozunk.

Ez pedig egy cikk arról, milyen lehet a keresés jövője 2023-ban.

A tartalom

Rengeteg statisztika a tartalomgyártásról, amit talán érdemes látni.

Rengeteg szakember mondja el, mitől lehet sikeres a tartalomgyártásod jövőre.

Egy infografika a tartalomgyártási stratégiához: 6 lépés a siker felé.

Közösségi média

LinkedIn tanácsok 2023-ra, röviden, egy infografikában.

Instagram várható trendek 2023-ra.

Mit javasol 2023-ra a TikTok?

Milyen volt és milyen lehet a Metaverzum marketinges szemmel?

Stratégia, üzlet

Ez egy reklámcikk, de érdekes: hogyan készítsünk ügyfélközpontú hirdetési stratégiát.

Milyen változásra számítanak az (amerikai) ügynökségek a 2023-as hirdetési költségeknél.

Marketingszakmai kihívások egy szponzorcikkben, számos érdekes linkkel.

A Gartner kutatása, mi várható jövőre a marketingben.

Egy érdekes cikk arról, mit várnak a tartalomgyártók azoktól a platformoktól, ahol megjelennek a tartalmaik. Igazából jórészt ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint mi...

Mit vár hat marketing szakember 2023-tól.

Mit vár a MediaCom ügyvezetője a hazai reklámpiactól 2023-ban?

A Dentsu szerint ezek lesznek jövőre a fő marketing trendek.

Az NRC szerint a piackutatás trendek (podcast).

AI

Milyen változásokat hozhat a piacra az AI megjelenése a mindennapi munkában?

Ebben a cikkben is az AI várható hatásáról olvashatunk.

+1

Mik azok a trendek, amelyek talán már nem lesznek velünk jövőre...

Szólj hozzá!

Kinek hiszel?

Címkék: közösségi média

2022.12.19. hétfő 12:10 Konrad

yes-gffa1e005b_640.jpg

Sok éve tanítottam oroszokat közösségi média marketingre. Az orosz piac sok dologban különbözött már akkor is a magyartól, és azóta még nagyobbak az eltérések, például a Facebook helye, szerepe nagyon más arrafelé. De én azt gondoltam, a problémák hasonlóak, ezért beszéltem nekik például arról, hogy hogyan kell válságkezelést csinálni, probléma esetén mik a szükséges és helyes lépések.

És akkor kaptam egy olyan kérdést, amire azóta se tudok olyan választ adni, ami számomra kellően kielégítő lenne...

A kérdés így hangzott: Mit tegyünk akkor, ha a konkurencia okozza a válsághelyzetet azzal, hogy lejárat bennünket?

Elsőre nem értettem, mi a háttér, és akkor a következő példát hozták. Van egy élelmiszer üzleted, ahol ugye fontos a tisztaság. Nos, a konkurencia odavisz egy döglött patkányt, szépen elhelyezi a friss élelmiszereknél, majd lefotózza úgy, hogy a bolt beazonosítható, és közzéteszi a közösségi médiában (persze nem a saját neve alatt).

Számos válaszom van erre, de ahogy általában igaz: az emberi gonoszság ellen a legnehezebb védekezni. Ahogy az oroszok terrorbombázása sem egy humánus lépés (és maga a háború sem az), úgy egy ilyen lépés is kegyetlen és aljas. De megtörténik.

Ez a kis történet jutott eszembe arról a képről, ami pár napja több helyen is feltűnt a közösségi médiában:

egeramarson.jpg

Igen, ez egy egér egy zsömlén, és még a bolt is viszonylag könnyen azonosítható. De hogy igaz-e? Igen, ez egy fotó, de csak ennyit tudunk róla. Semmit arról, mikor készült, hol készült, hogyan készült... És így tovább.

Kell ellene védekezni? Kell erről egyáltalán beszélni? Mi történjen most?

Azt hiszem, ezek olyan kérdések, amikre nem baj, ha előre felkészülünk. Hiszen ez nemcsak kommunikációs kérdés, sőt, elsősorban nem kommunikációs kérdés. Ennek vannak közegészségügyi részei is, de a hitelesség kérdése is felmerül - és az is, hogy vajon ez kinek a hibája, hogy kerülhetett oda egy egér.

Hiszünk a posztolónak? Hiszünk esetleg a boltnak, ha tagadná? Vagy annak, hogy ilyen többé nem fog előfordulni? A kereskedelemben a hitelesség nagyon fontos kérdés. Sokkal fontosabb, mint az ár vagy éppen az elérhetőség. Ha nincs hitelesség, akkor nem lesz forgalom, ha nincs hitelesség, akkor igazából be is lehet zárni.

Mit tegyünk hát akkor, ha ilyen helyzetbe kerülünk? Valójában semmi mást, mint amit válságkezeléskor is kell: ami tény, azt ne tagadjuk, ami hiba, azt javítsuk, és legyünk transzparensek. Hozzunk olyan intézkedéseket, hogy ez többet ne forduljon elő, és mindezt olyan módon, amit el is fognak hinni.

Ha pedig kiderül, hogy ez az eset nem véletlen és nem gondatlanság, hanem valakinek az aljas húzása, akkor éljünk jogi eszközökkel is, és erről is számoljunk be. Mert a bizalmat nagyon gyorsan vissza kell szereznünk.

Szólj hozzá!

Karácsonyi csomagok

Címkék: üzlet webshop

2022.12.16. péntek 09:55 Konrad

gifts-g23121d724_640.jpg

Néhány éve volt egy nagy bumm az online kereskedelemben. Közvetlenül a covid előtt olyan mennyiségű terméket akartunk rendelni, hogy az akkor meglévő infrastruktúra egyszerű képtelen volt azt kiszolgálni. A kisösszegű kínai termékek még vám és áfa nélkül érkeztek, ezek jobbára pár dolláros kiscsomagok voltak, de ezek mellett már nagyon pörgött a hazai online kisker is. Volt olyan megrendelésem, amire azt mondta az eladó, nála van a termék, de a logisztikai partnerének karácsonyig már nincs kapacitása, ha el tudok menni érte, odaadja, de a kiszállítás reménytelen.

Aztán eltelt pár év, és mára ez a szegmens úgy tűnik kezd rendbe jönni. Részben az történt, hogy ezek a logisztikai szolgáltatók képesek voltak fejleszteni, részben pedig kialakult egy új szegmens, amely szerintem sokat segít abban, hogy még több termék átadható legyen: a csomagautomaták rendszere. Talán a FoxPost volt az első, amelyik elindult ezen az úton, de mára a Posta, a GLS és az Alza is látványosan bővít. Ami pár éve csak kevesek számára elérhető lehetőség volt, mára természetes: automatába érkezik a csomagunk.

Közben persze drágult a szállítás, és ezzel kicsit át is alakult a piac: már nemcsak házhoz szállítás vagy bolti esetleg csomagpont átvételi ár van, ezek közé érkezett meg a csomagautomata.  Ezzel már jobban vásárlói döntés, ki mennyit akar vagy tud fizetni azért, hogy eljusson hozzá az áru.

Persze idén is, mint minden karácsony előtt, előbb-utóbb telítődnek a kapacitások. Egész egyszerűen erre a rövid időszakra nem érdemes méretezni a kiszolgálást, hiszen így az fölösleges kapacitásként csak pénzbe kerülne az év nagy részén. Így most annyit látunk, kicsit hosszabbak lettek a szállítási idők, de még egy hét van karácsonyig, egy mai rendeléssel biztos megkapjuk, amit a fa alá szánunk.

A webshopoknak most nagyon kell figyelniük, egyeztetniük és kommunikálniuk az ügyfelek felé: meddig tudják garantálni, hogy a megrendelt ajándék időben megérkezik. Vevőként is legyünk óvatosak: inkább válasszunk olyan megoldást, amiben biztosak vagyunk, és olyan boltot, amelyben megbízunk.

Egy hét. Aztán jön a két ünnep közötti rövid fellángolás, amikor megint sokan akarnak venni vagy cserélni, végül előttünk 2023. De az még nagyon messze van...

Szólj hozzá!

Viszlát Google kereső, helló AI?

Címkék: google kereső AI

2022.12.14. szerda 10:23 Konrad

mockup-gfed1aaba7_640.jpg

Miközben aranyos és jó játék a ChatGPT, és viccesen bután, de képes szövegeket írni, érdemes elgondolkozni egy másik felhasználási módján ennek az eszköznek. Amikor megmutattam a lányomnak ezt az AI-t, mondtam neki, kérdezhet bármit. Arról kérdezett, amit éppen tanult: "Mi a kloroplasztisz felépítése?"

És a válasz:

"A kloroplasztisz egy sejtmagot nem tartalmazó sejtmag, amelyet a növénysejtekben találhatunk. A kloroplasztiszok a fotoszintézis folyamatának központi szereplői, és a sejtek belsejében található zöld pigment, a klorofill segítségével felvehetik a fényenergiát, amit a növény számára hasznosítani tud. A kloroplasztiszok felépítése a sejt belsejében található mitokondriumokhoz hasonló, és különböző enzimekkel, valamint klorofillmolekulákkal van tele. Ezek a molekulák elnyelik a fényenergiát, amit a sejt azután a szerves anyagok szintézisére fordít."

Érdemes ezen elgondolkozni. Mármint nem a konkrét válaszon, hanem azon a folyamaton, ami történt: ha tudni akarom laikusként, mi a kloroplasztisz, akkor beírom a keresőbe, és megnézem a találatokat. Aztán kiválasztom a nekem szimpatikusat, és elmegyek egy weboldalra megnézni. Néhány keresés esetében a Google ad valamilyen választ, de a lehetséges weboldalakat akkor is felsorolja.

Ebből él a keresőoptimalizálás is és ebből él a Google is a hirdetéseken keresztül: információra van szükségünk, amit egy keresőn keresztül kapott weblaplistából kapunk meg. De ha van egy olyan eszköz, ami mindenféle keresés nélkül megadja a választ, akkor minek weboldalakat látogatni? A válasz érdekel, nem az ilyen-olyan weblapok!

Ez egy olyan lehetőség, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a webes keresést, mint olyat. Nem, nem holnap, nem jövőre, de belátható időn belül. Úgy fogunk keresni, mint ahogy élőben tennénk: kérdezünk és azonnal a választ kapjuk. És igen, lehet majd így vásárolni is, meg egyéb médiatartalmat is keresni. Egyelőre azt gondolom, hogy a hagyományos keresőnek még nagyon sokáig lesz tere, de egy ilyen értelmes válaszadó AI egy idő után jelentős forgalmat vehet el.

Nemcsak én gondolom azt, hogy az AI megváltoztathatja mindazt, amit a keresőről tudunk. A Google is évek óta dolgozik ezen, és cikkek sora szól erről a változásról. (Például ez, de sok másik is.)

Egyelőre a ChatGPT ingyenes, és nem látszik, miből lesz bevétele. Lehet előfizetéses modell, lehet hirdetéses modell is a jövőben, vagy akár ezek keveréke - most ott tartunk, hogy ez még nem lényeges. De pár év, és már ezzel is számolhatunk, mint új platformmal. Érdekes lesz.

Szólj hozzá!

Mit mond a mesterséges intelligencia az online marketing trendekről?

Címkék: onlinemarketing szövegírás AI

2022.12.12. hétfő 09:35 Konrad

cyber-brain-g0b8252ec0_640.jpg

Évek óta beszélünk arról, hogy a mesterséges intelligencia, a technológia fejlődése már olyan munkahelyeket is veszélyeztet, ahol nem fizikai munkát kell végezni. És bár elméletben ezt bárki el tudja képzelni, de amikor a gyakorlatban is szembejön valami megoldás, akkor azért kézzelfoghatóbb, mi történik.

Az utóbbi napokban számos hírt, megosztást láttam az egyik mesterséges intelligencia megoldás, a ChatGPT AI-ról. Így aztán én is kipróbáltam. Bár az eszköz még nem annyira okos, mint egy jól képzet szövegíró, de meglepő eredményeket mutat. Érdemes vele játszani, próbálgatni.

Mesterséges intelligencia ez, de még nagyon baba korban. A legnagyobb baj, hogy természetesen amit csinál, az nem szükségszerűen jó, inkább csak látványos. Olyan, mint a jelenleg elérhető önvezető autók: bizonyos jól körülhatárolt esetekben működnek önvezetőként, de azért nem bíznám rájuk az életem. De ahogy fejlődik az önvezetés, úgy fejlődik az AI is, és lehet, tényleg pár év múlva már át tud venni egyszerűbb szövegírási feladatokat is.

És akkor nézzük, hogyan dolgozik! Adtam neki egy feladatot: 

Írj egy blogbejegyzést arról, milyen trendek lesznek az online marketingben 2023-ban!

Nézzük, mi lett az eredmény!

Online marketing trendek 2023-ban, írta: ChatGPT

Az online marketingben 2023-ban továbbra is növekedni fog a videók használata a marketingkommunikációban. A felhasználók egyre jobban igénylik a látványos tartalmakat, és a videók képesek hatékonyabban megfogni a figyelmüket, mint a szöveges tartalmak. Emellett a videók képesek jobban megjeleníteni a termékek vagy szolgáltatások előnyeit, így a cégeknek érdemesebb lesz videókat készíteniük, mint írásos tartalmakat.

Ezen kívül az online marketingben 2023-ban egyre nagyobb szerepet kaphat a személyre szabott marketing. A cégek egyre több adatot gyűjtenek a felhasználókról, és ezeket az adatokat használhatják a marketingüzenetek személyre szabásához. Például ha egy felhasználó korábban már megvásárolt valami hasonló terméket, a cég küldhet neki olyan marketingüzeneteket, amelyek a korábbi vásárlására építenek. Így a marketingüzenetek hatékonyabbak lesznek, és a felhasználók jobban érzékelik azok relevanciáját.

Az online marketingben 2023-ban továbbra is fontos szerepet játszik majd a keresőoptimalizálás is. A cégeknek érdemes lesz olyan tartalmakat készíteniük, amelyek relevánsak a felhasználók keresési szándékához, és a cégeknek érdemes lesz a keresőmotorokban jó pozíciót elérniük, hogy minél több felhasználóhoz eljuthassanak. Emellett a cégeknek érdemes lesz figyelni a keresőmotorok által követelt minőségi szempontokra is, hogy ne csökkenjenek a keresőmotorokban betöltött pozícióik.

Összességében az online marketingben 2023-ban a videók, a személyre szabott marketing és a keresőoptimalizálás lesznek a legfontosabb trendek.

1 komment

Értjük egymás nyelvét?

Címkék: üzlet

2022.12.09. péntek 10:29 Konrad

alzheimers-g172a03ddd_640.jpg

Sokszor apróságok, általában kérdések, kérések tesznek óvatossá, ha üzleti beszélgetést folytatok. Érkezik kérdés volt ügyfél új ügynökségétől, érdeklődőtől, ismerőstől, és érzem, nem egy nyelvet beszélünk. Pontosan értem, mit akar, de azt is értem, hogy hiányzik mögüle az az alap tudás, hogy én erre könnyen tudjak válaszolni.

Már a kérdés is hülyeség. Nem, nem azért, mert a másik nem ért hozzá - ez nem baj, sőt, teljesen érthető -, hanem mert úgy tesz, mintha értene hozzá. Felkészületlenül hív fel, olyan dologra kérdez rá, ami logikus, de nem így működik, olyan kérést kapunk, amit értelmezni is eltart egy ideig.

Az online marketing a felszín alatt sokszor olyan rendszerek üzemeltetését jelenti, amihez nem marketing tudásra van szükség. Egy tárhely beállítása, domain átirányítása, levelezési hiba - ezek mind olyan problémák, amiket a héten meg kellett oldanunk. Azért érkezik hozzánk, mert valamilyen szinten közünk van ezekhez.

De ha a szigorúan marketinges kérdéseket nézem, akkor is kapunk számos olyan kérdést, amiből látom, nem teljesen világos, hogyan működnek a folyamatok. Amikor az ügyfél keveri a kereső hirdetést a keresőben való organikus megjelenéssel. Amikor Facebook posztról beszél, de közben Facebook hirdetésre gondol (és eltart egy ideig, hogy ez kiderüljön). Amikor a weboldalra kért "egyszerű" módosításról kiderül, hogy valójában ő szeretne egy webáruház funkciót online fizetéssel, miközben jelenleg még termékek sincsenek ott...

Ezek mind olyan példák, amikkel napi szinten találkozok. És akkor még nem beszéltünk semmit a nem szakmai, de üzleti problémákról: számlázás, szerződések, utalások és így tovább.

Azért kell óvatosnak lennem, mert ha nem veszem észre, hogy nem ugyanarról beszélünk, akkor vagy nagyon ráfizetünk (sokkal többet kell valamivel foglalkozni, mint amit azon keresünk), vagy az ügyfél csalódik. Éppen ezért sokszor körülményesebbnek kell lenni, sokszor triviális dolgokra is vissza kell kérdezni. De ha így teszek, akkor is marad némi kockázat, hiszen nem lehetek biztos abban, a másik fél tényleg egy nyelvet beszél-e velem.

Nem tudom, másnál ez mennyire probléma. Én az elmúlt bő 20 év alatt megtanultam: soha nem szabad tudottnak gondolni még a legegyszerűbb dolgot sem, ha korrekt üzletet akarunk kötni. Inkább legyünk lassabbak, tudálékosabbak, de ne utólag derüljön ki, hogy nagyon másról beszélünk.

Szólj hozzá!

Fehér karácsony...

Címkék: onlinemarketing közösségi média

2022.12.07. szerda 09:49 Konrad

illuminated-gd6b35ee68_640.jpg

Az év vége nemcsak a féktelen(?) vásárlás időszaka, amikor adózunk a fogyasztás istenének, hanem a meghittség és a család ünnepe is. No és persze az év lezárása. Mindez szabadnapokkal, és az újrakezdés ígéretével.

Éppen ezért természetesen az üzleti kommunikációban is foglalkozunk ezzel az időszakkal. Ajándékot adunk a nagyobb partnereknek, jókívánságokat küldünk, akinek csak lehet és érdemes. És ez az ünnepi tematika megjelenik a látható kommunikációnkban is. Már hetek óta érkeznek a karácsonyi reklámok, és lassan minden ünnepi díszt ölt. Az utóbbi években a Black Friday időszak adja meg a startot az év végi mindenre...

Ha van weblapunk, ha van Facebook oldalunk, Instagramunk, akkor van pár olyan feladatunk, ami bár nem kötelező, de ajánlott. Még akkor is, ha valamiért nem égünk ünnepi lázban, a hazai ügyfelek felé építsük be a kommunikációnkba ezt az időszakot, és legalább az alábbi három dolgot tegyük meg:

1. Még jóval karácsony előtt kezdjük el kommunikálni, hogy az ünnepek előtt, alatt és után hogyan vagyunk nyitva. Ilyenkor biztos van egy-két nap, amikor a szokásostól eltérő a nyitva tartásunk, de ha nem változik, azt is érdemes kiírni! Sok cég kezdi az évet leltárral, pár napos szünettel - ha mi is ezek közt vagyunk, ezt is írjuk ki időben! Hogy mikor? Legkésőbb a december 19-i hét elején!

2. Kívánjuk kellemes karácsonyt. Egy kedves kép, egy pár szó bőven elég. Vagy karácsony napján, vagyis december 24-én rakjuk ki, vagy azt megelőzően akkor, amikor az utolsó munkanapunk van. És ha lehet, ez csak jókívánság legyen, ne reklám!

3. Az év végére is készítsünk posztot. Ha nyitva vagyunk, akkor azt is írjuk ki (pl. szórakozóhely, bolt), és ezzel együtt is mehet a jókívánság, de ha nem vagyunk nyitva, akkor a boldog új év köszöntés kimehet akár január 1-én is. A legjobb, ha december 31-én jelenik meg az üzenetünk.

A fentiek közül az 1. pont, a nyitva tartás menjen ki a weblapra is. Ha olyan az oldalunk, hogy könnyen tudunk rajta kommunikálni, mehet a 2. és a 3. pontban írt javaslat is.

+1: Ha webáruházunk van, kezdjük el már most kommunikálni azt, mi az utolsó nap, amikor ha rendel valaki, még karácsony előtt biztosan megkapja!

Ha mindezt megcsináljuk, nyugodtan várhatjuk a fehér karácsonyt (ha lesz) és a boldog új évet (állítólag az is lesz).

Szólj hozzá!

Változik a világ

Címkék: media YouTube TikTok

2022.12.05. hétfő 10:08 Konrad

social-distancing-g8353ce7c8_640.jpg

Elmúltam ötven éves. Amikor gyerek voltam, iskolatévé volt, és másfél tévécsatorna. Így a tudást, az engem érdeklő dolgokat olvasással tudtam megszerezni. Ki emlékszik még az Alfára? Amiben volt Asterix, persze, de azon kívül is sok érdekes cikk. Aztán már középiskolás voltam, amikor megjelent az amerikai Science magyar kiadása, és valódi tudományos cikkeket olvashattam - így ismerkedtem meg például az almaemberkékkel, vagyis a Mandelbrot halmazokkal, a fraktálokkal...

Azóta iszonyúan sokat változott a világ. Olyan 4-5 éve vettük észre, hogy a kisebbik lányom, aki állandóan YouTube videókat néz, elkezdett a csillagászatról beszélni. Mivel ez engem is érdeklő téma, így képben voltam, de csak érdekelt, ő miért tud ennyit a fekete lyukakról, honnan ismeri a Jupiter holdjait, és miért tudja, mi az a kvazár? Kiderült persze, hogy YouTube videókból: nemcsak gamer youtubereket néz, hanem olyanokat is, akik ezekről beszélnek. Tanítanak, érdekesen, már nem könyvből vagy újságból.

De változik a világ. Ami öt éve a YouTube volt, az most a TikTok. Mostanában a nagyobbik lányom küld olyan 30-90 másodperces videókat, ami tudományról szól, vagy éppen az aktuális hírekről. Vannak konkrétan tudományos influencerek, ez a lány például arról beszél, miért kell december 8-án felnéznünk az égre (ha nem lesz felhős). De vannak olyan csatornák is, amelyek ismert médiákhoz tartoznak. BBC News, CNN, Verge, és így tovább.

Tanulság? Pár év alatt újul meg mostanában a média világa. Aki nem képes követni a változásokat, menthetetlenül lemarad. Mi azért kezdtünk el TikTokkal foglalkozni idén, mert az a 2-3 év, amivel le vagyunk maradva az USA piactól, kb. jövőre ér utol minket: aki nem lesz fent a TikTok-on, az értékes közönséget fog elveszíteni. Nekünk 2023 a TikTok éve is lesz ezért.

Az a dinamikus változás, ami körülöttünk történik, egyben hatalmas kihívás is. Olyan kihívás, aminek megfelelni csak folyamatos tanulással lehet. De lehetőség is, hiszen aki hamar megtanulja használni az új dolgokat, önmagában ezzel piaci előnyre tesz szert. A lányom ma már úgy kér egy új fejhallgatót, hogy egy TikTok tesztet dob át róla. Én meg kikeresem, hol is kapható... Mert kell a többi csatorna is, nem állhatnak le azok se.

Jelen kell lenni, mindenhol. Vagy jelen lesz más - nélkülünk...

Szólj hozzá!

Marketing átvilágítás

Címkék: onlinemarketing ajánló üzlet

2022.12.01. csütörtök 09:17 Konrad

audit-g2b121cc04_640.jpg

Elkészítettünk egy új szolgáltatást, hogy segítsünk azoknak a cégeknek, amelyek bármilyen marketing tevékenységet folytatnak. A szolgáltatás neve Bindex Audit, és ennek keretében teljes körű marketing átvilágítást végzünk bármely hazai kis vagy közepes vállalkozásnál. 

Amikor pár éve belevágtunk a szolgáltatás fejlesztésébe, akkor az volt a célunk, hogy olyan megoldást készítsünk, amely nemcsak felvillant egy pillanatnyi képet, hanem ezt követően rá is mutat azokra a területekre, ahol érdemes fejlődni, és megmutatja azt is, mi működik jól. Ez egy olyan audit, amely nem a hibákra koncentrál, bár ha vannak, megmutatja azokat is. A célunk az átfogó kép megmutatása, egy olyan fogódzó, amely aztán segíti a cégvezetők, a marketingesek de akár a marketing ügynökségek munkáját is.

A felmérés három részből áll. A kérdések egy részét kérdőív formájában tudják megválaszolni a cégek vezetői, marketingesei. Azt követően egy személyes konzultáció következik, amelynek során újabb kérdéseket teszünk fel. Az így kapott válaszokat végül feldolgozzuk, és készítünk egy részletes elemzést, összefoglaljuk írásban, amit megbeszéltünk. Végül adunk egy, az auditot igazoló oklevelet.

Érintünk minden olyan területet, amely egy vállalkozás kommunikációjában fontos a tervezéstől kezdve az online és offline reklámokon keresztül a mérésig, de megvizsgáljuk a rendezvények használatát, az egyes eszközök hatékonyságát, a weboldal állapotát is.

Túlzás nélkül mondhatom, gondoltunk mindenre. Az auditot Gáspár Katalinnal közösen készítettük, az ő rendezvényszervezői és hagyományos marketing területén szerzett tapasztalata sokat segített abban, hogy ne hagyjunk ki semmi lényeges dolgot. Az elkészült folyamatot először szűk körben, majd nagyobb körben is teszteltük.

A szolgáltatás 2023. januárjától lesz mindenki számára elérhető, de aki már idén jelzi szándékot, hogy szeretne egy átvilágítást, annak jelentős kedvezményt adunk. Még néhány plusz információ, ár és jelentkezés itt található >>>

Találkozzunk jövőre, nézzük meg, hol tartasz és merre kell tovább fejlődnöd!

Szólj hozzá!

Mert írni kell

Címkék: kreatív szövegírás

2022.11.30. szerda 10:28 Konrad

computer-g0628be258_640.jpg

Kell a flow ahhoz, hogy tudjak hosszabban írni. Nagyon sok szakmai anyagot kell készítenem, de ezek nem annyira egyformák, hogy automatikusan lehessen egyikből elkészíteni a másikat. Ahány cég, annyiféle terv, ahány terv, annyiféle háttér. Mindennek utána kell olvasni, az ügyfelektől meg szerezni az információkat, anyagokat kell gyűjteni.

Az én munkamódszerem az, hogy addig nem írok, amíg fel nem készülök fejben. Aztán kialakítok egy szerkezetet, amit vázlatnak leírok, és ezt követően töltöm fel tartalommal. Így készítek előadást, cikket, de marketing tervet is. Ha megvan az, honnan hova kell eljutnom, akkor pár óra vagy pár nap alatt összeáll, mit fogok írni, és már csak az a nyugalmi állapot kell, amikor oda tudok figyelni az írásra.

Ehhez kell az a bizonyos flow állapot. Amikor ki tudok zárni minden emailt, Facebook-ot, Twitter-t, Tumblr-t, amikor nem jönnek a telefonok. Amikor néhány órán keresztül csak azt csinálom. Így aztán egy menetben akár tízoldalakat is írok, jól tudok haladni. Csak... Csak kell előtte a sokkal hosszabb felkészülés, és kell az a bizonyos nyugalom.

De ilyenkor jó dolgozni, és élvezem is. A probléma az szokott lenni, hogy a munkám minden más eleme rombolja ezt az állapotot, így külön terveznem kell, mikor fogok így ráérni. Mert ez már eddig bevált, és így tudok haladni. Ezért szeretem a délutánokat, estéket, hétvégéket. Ilyenkor már kisebb a zaj, jobban tudok figyelni. És akkor írok.

Mint most is. Ezt a bejegyzést már a késő őszi sötétben gépelem, éppen üres a ház, nincsenek zavaró tényezők. Ez kell ahhoz, hogy tudjak gondolkodni.

Te tudod, milyen helyzetben, milyen környezetben tudsz alkotni, dolgozni? Kitapasztaltad már? És meg is tudod teremteni ezt az állapotot?

Szólj hozzá!süti beállítások módosítása